Около 20 на сто от жените от 16 села в областите Русе и Плевен са станали жертва на трафик с цел сексуална експлоатация в чужбина за периода от началото на 2007 г. до сега.

Това съобщи Десислава Георгиева - координатор на проект на асоциацията по семейно планиране за предоставяне на здравни услуги и противодействие на трафика в двете области, цитирана от БНР.
Георгиева подчерта, че жертва на трафик са били предимно жени на възраст от 18 до 22 години.

„В една немалка част от случаите това са жени насилствено насърчавани да пътуват не от когото и да било, а от техни роднини - бащи, братя, съпрузи, братовчеди. По-скоро тук става дума за патриархален семеен модел в тези малки селца и става дума за безработицата. Те просто са принудени - те няма какво да работят", поясни Десислава Георгиева.

"Освен това ние имахме възможност както в 8 села в русенска област, така и в 8 села в плевенска област да предоставим мобилни медицински услуги, които не са свързани само и единствено с АГ-прегледи, но и с полово предавани инфекции, тестове за СПИН - една много по-цялостна здравна подкрепа", обясни Георгиева.