Тези талибани, които се откажат от борбата ще получават по 100 британски паунда на месец.

На тях ще им бъде позволено да задържат оръжията си в рамките на нова инициатива, за да се сложи край на бунтовническите действия на екстремистката група. Това съобщава „Сандей телеграф".

Програмата за „реинтеграция", която е предложена от британското правителство и напълно се подкрепя от НАТО, е предназначена да защити талибаните от атаките на коалиционните сили на НАТО в Афганистан.

В рамките на програмата тези талибани, които се откажат от насилието ще им бъде позволено да запазят оръжията си, ще им се даде амнистия, включително и на тези, които са участвали в жестоки убийства. Също така, ако се откажат ще участват в тримесечна програма за обучение, в която ще бъдат обучавани в ценностите на доброто гражданство, както и да зачитат законите на Афганистан.

Над 2700 талибани са реинтегрирани в афганистанското общество от октомври 2010 г. Около 800 талибани в момента „проявяват интерес да се присъединят към общността и да напуснат екстремистката група", пише таблоидът.

Много критици на програмата обаче смятат, че тя не оказва голям ефект, тъй като не са напуснали много талибани, както в началото се е очаквало.

Бившият министър на вътрешните работи на страната Ханиф Атмар заяви миналата седмица: „ Около 30,000 бунтовници - само 8 % са напуснали екстремистката група" и 99% от тях не са от южните части, където влиянието на талибаните е най-силно.