Социалистите от опозицията в Македония влязоха в правителството във връзка с правителствена рокада, която има за цел да сложи край на продължаващата месеци политическа криза в страната и да открие пътя за предсрочния парламентарен вот през април 2016 г., съобщава „Франс прес".

Преди няколко дни политическите партии в балканската страна постигнаха споразумение за управление до изборите. Ходът е в съответствие със сключеното през юли споразумение с посредничеството на Брюксел, което трябва да сложи край на кризата, която парализира малката страна през последните месеци.

Основната опозиционна партия в лицето на Социалдемократическия съюз взе вътрешното и социално министерство, а също така има заместник-министри в ключови ведомства, включително финансовото и земеделското.

Партията се върна в парламента през септември след 15-месечен бойкот, започнал след парламентарните избори през 2014 година.

ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски спечели мнозинство след вота, но опозицията обяви, че изборите са спечелени със сериозни злоупотреби. Опозицията обвини Груевски, че правителството е подслушвало 20 хиляди души, включително политици и журналисти, а също така в корупция, покриване на убийство и други злоупотреби.

Правителството от своя страна обвини лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев, че „шпионира" за чужди държави и се опитва да „дестабилизира" страната.