Депутатите започнаха горещи спорове по Проект на декларация за актуалните национални задачи и приоритетите на 42 парламент.

В декларацията Народното събрание обещава чрез законодателната си дейност и парламентарния контрол да работи за прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика и за отстояване на обществените и националните интереси, както и за защита на българските производители от нелоялна конкуренция и на потребителите като предотвратява злоупотребите с монополно положение и поддържането на картели.
В декларацията се посочва, че приоритет за парламента е и ускореното икономическо развитие, за нова индустриална политика и за разкриване на нови работни места; стимулиране на различните сектори в земеделието и за опазване на уникалната българска природа - земя, гори, води, както и намаляване на бедността и неравенствата - социални и регионални.

42 НС ще работи и за нарастване на грамотността и степента на образованост, за съчетаване на образование и професионални умения, за подкрепа на науката, технологичните иновации и на българската култура; овладяване на демогарафския срив като съдейства за подобряване на здравеопазването, за увеличаване на заетостта и за подпомагане на отговорното родителство и подобряване на защитата на гражданите и на тяхното имущество срещу престъпни посегателства, както и за цялостна законодателна уредба на службите за сигурност.

В декларацията е залегнало и приемане на нов Изборен кодекс в съответствие с всички демократични стандарти преди провеждане на следващите избори за Европейски парламент.

ПГ на ДПС ще подкрепи декларацията, обяви Йордан Цонев. На НС е необходим такъв документ, допълни депутатът. По думите му в обществото се говори за консенсус и търсене на изход от разделението. Според него депутатите са длъжни да намерят консенсуса там, където е възможен. Йордан Цонев призова всяка партия да даде своя принос в тази декларация. Добре ще бъде за опозицията да каже кои приоритети харесва, настоя той.

Обществото иска предсрочни избори и нов избирателен кодекс, коментира Александър Ненков от ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов не смятат да подкрепят декларацията. Според Ненков това, което пише в декларацията по принцип е работа на всеки народен представител. Тази декларация е ненавременна и не отговаря на обществените настроения, категоричен е депутатът. Ненков се оплака, че никой не обсъдил с него и колегите му текста на декларация.

Тази декларация не е обсъдена с ръководството на ГЕРБ, защото то отказа да я обсъжда, му обясни Янаки Стоилов.

Има ли неща, по които ние можем да намерим общ език, попита социалистът Кирил Добрев колегите си от опозицията. Има ли неща, по които можем да седнем на една маса, подчерта той.

Гласът против е продължаване на политиката на деструкция на парламентарната опозиция, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Вие съдържателни аргументи против тази декларация нямате, обърна се той към депутатите от ГЕРБ.
Местан подчерта, че и държавният глава призовава за обединение по националните приоритети.

По повод думите на депутата от ГЕРБ Ненков Местан каза, че който говори от името на народа, ще възникнат съмнения за психичното му състояние. Местан обясни, че от името на народа са имали право да говорят само монарсите. Малко повече скромност няма да ви е излишна, смята лидерът на ДПС.
Лютви Метан призова политическите различия да се превърнат в ресурс за развитие на страната.

Цветомир Михов от ГЕРБ заяви, че ще реши дали да подкрепи декларацията ако лидерът на ДПС му отговори на въпроса - Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС.
Един друг въпрос виси със страшна сила - кой назначи Калина Илиева за директор на фонд „Земеделие", изтъкна в отговор Четин Казак.

Янаки Стоилов уточни, че декларацията е такъв тип документ, който не предполага конкретни политики, а само политически приоритети и намерения. От ДПС добавиха, че в декларацията се съдържа тезите, по които обществото има консенсус и парламентът трябва да обяви, че ги подкрепя.

Тази декларация е изнасилена, смята Лиляна Павлова. Според нея този документ идва твърде късно, декларацията е трябвало да бъде приета веднага след изборите. По думите на Павлова тази декларация не е обсъдена с гражданското общество и извънпарламентарните партии. Затова и ГЕРБ не можели да я подкрепят.

Лидерът на Атака Волен Сидеров посочи, че на днешното обсъждане на декларацията е трябвало да присъстват и членовете на кабинета. Атакистът попита каква е решителността на управлението да се справи с проблемите на обществото. Волен Сидеров започна да чете на колегите си част от „плана Сидеров".

Той е съгласен с приоритетите за намаляване на бедността и икономическо развитие. Трябва да се преборим с колониализма, смята атакистът. Задача номер 1 в декларацията трябва да е раздяла с колониализма, допълни лидерът на националистите. Над 28 милиарда лева българския данъкоплатец е вложил в чуждите търговски вериги и фирми през 2011.
3 милиарда лева сме дали в хипермаркетите. 6,5 милиарда лева пък сме похарчили в МОЛ-овете. 6,7 милиарда лева пък сме вложили в чуждите бензиностанци. 3,7 милиарда лева сме платили за ток на трите ЕРП-та. Солидна е сумата и за водоснабдяване. Волен Сидеров поиска доходите ни да се доближат до средноевропейските. Това е нашата кауза, изтъкна националистът.

В крайна сметка депутатът от Атака Павел Шопов предложи да бъде отложено гласуването на декларацията, тъй като парламентът има големия шанс да постигне съгласие по нея, но нито депутатите на Атака, нито тези на ГЕРБ са получили предварително текста, за да имат време да се запознаят.
Депутатите единодушно гласуваха предложението, с което дебатите и гласуването се отлага за утре.