Тринайсет български дипломати са извикани в София на "служебно пътуване".

Това потвърди говорителят на МВнР Весела Чернева в отговор на въпрос за информацията, че първата група от български дипломати с връзки с ДС е вече в България.

Чернева допълни, че посланиците не могат да бъдат отзовани, докато няма указ за това, подписан от държавния глава, както и че дотогава не могат да бъдат изпратени заместници.

За съжаление досега не виждаме някаква политическа воля за промяна на това състояние на нещата, което не е добро нито за българската дипломатическа служба, нито за държавата като цяло, каза Чернева.

Припомняме, още в началото на април дипломатически източници съобщиха, че посланиците в Сараево, Атина, Букурещ, Тбилиси, Белград, Пекин, Стокхолм, Вилнюс, Берлин, Минск, Скопие, представителите в ООН в Ню Йорк и ЮНЕСКО в Париж ще получат заповеди за служебно пътуване до София, по силата на които могат да бъдат държани в България до изтичане на мандата им или до назначаване на нови посланици.

Групата се е върнала в неделя, а вчера тринайсетимата бяха в министерството.

Според източници, запознати с процедурата, дипломатите са получили грами, с които са приканени да си купят еднопосочни билети за София за 1 май.