Гръцкият народ се противопостави категорично на несправедливото отношение на кредиторите. Това е позицията на БСП по провелия се в южната ни съседка референдум, на който малко над 60% от гърците казаха „Не" на кредиторите.

Необходим е много баланс, разговори на преговарящите страни за намиране на разумно и справедливо решение, в основата на което не трябва да бъдат само финансовите съображения, разви позицията си червеният лидер Михаил Миков.

Според него е нужна промяна в подхода и в отношението към Гърция. Очевидно отговорът на гърците трябва да породи много сериозни политически изводи в Европа по отношение на реда и справедливостта, смята председателят на българската левица.

Той сподели недоволството си от дефицита на внимание от страна на българското правителство към ситуацията в съседката ни. За Миков е редно да се замислим какъв ще е ефектът върху икономиката и производителите ни.

По думите му, пазарът ни се свива заради случващото се в Украйна, санкциите срещу Русия и сега положението с Гърция трябва да получи повече внимание от българските власти, защото южната ни съседка е сериозен пазар за родните производители.

Правителството да се ангажира с отстояването на интересите на производителите ни на европейско равнище, настоя социалистът.

Междувременно стана ясно, че БСП не е съгласна европейските социалисти да подкрепят на очакващото се утре гласуване преговорните позиции за ТПТИ. Според Миков има постигнати резултати в позициите на ПЕС и на ЕНП, но те още не са толкова отчетливи, че да има гаранции за спазване на интереса на повечето европейски граждани и страни.