Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за акциза и данъчните складове, внесени от Министерския съвет. Те дават възможност за увеличаване на акцизните ставки за енергийни продукти и промяна на структурата на акциза върху цигарите, която се очаква да доведе до поскъпване на по-луксозните цигари.

Законопроектът, внесен от Министерския съвет, получи 81 подкрепящи гласа, 7 бяха "против", а 12 депутати се въздържаха.

Променят се съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите. Специфичният акциз ще се намали от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. Междувременно на няколко пъти се променя пропорционалният акциз: 38% от продажната цена за 2016 г., 40% от продажната цена за 2017 г. и 42% от продажната цена за 2018 година.

Акцизът върху цигарите ще се увеличава постепенно, за да бъде достигнат минималният акциз от 90 евро за хиляда къса до 1 януари 2018 година. С това съотношение между специфичен и пропорционален акциз се постига баланс между приходите в бюджета и минималното увеличение на цигарите от най-ниските ценови категории, се казва в мотивите. Очаква се 120 млн. лв да е максималният положителен ефект за бюджета за периода 2016-2018 г.

По време на дебатите Димитър Танев от Реформаторския блок заяви, че подкрепя борбата на правителството с контрабандата и каза, че ще подкрепи предложените изменения. Както евтините, така и скъпите цигари щели да се увеличат с около 20% след въвеждане на промените в закона.

С приетите днес изменения се забранява също така държането, пренасянето и превозването на ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър в количество над 40 къса.

Реформаторът Мартин Димитров заяви, че правителството се опитвало да увеличи разликата между евтините и скъпите цигари. Критики се чуха и от страна на социалиста Георги Търновалийски, който изтъкна недостатъчната предвидимост на законодателството, което пречело на стопанските субекти. Според Търновалийски се прави приспособяване на данъчното законодателство към нуждите на бюджета.