Областният съд в германския град Аугсбург произнесе една ефективна и една условна присъда за съучастниците на Марио Николов. Той е обвиняем в България за източването на 3,5 млн. лв. от програмата на ЕС - САПАРД.

Германските граждани са помагали на Николов за извършване на измамата, като са му издавали фактури със завишени суми за продадени месопреработвателни машини, съобщава БНТ.

Улрих Райзахер - шефът на фирмата, която е предоставяла на Марио Николов стари машини, описани в документите като нови, беше осъден на 2 години и 9 месеца лишаване от свобода.
Неговите адвокати се въздържаха от обжалване и след 8 дни той ще започне да изтърпява своето наказание.

Другият обвиняем Михаел Енгелхард получи девет месеца условно. Меката присъда съдия Хорст Банзе аргументира с факта, че Енгелхард е бил подчинен на Райзахер и е действал под негово указание. Като смегчаващо вината обстоятелство съдът е уважил това, че подсъдимите не са се облагодетелствали лично с парите, спечелени от сделката с българския гражданин Марио Николов.

Сумата, получена от него, е в размер 20 000 евро и вече е конфискувана в полза на германската държава. Издаваните фалшиви фактури са служили за получаването на по-високи средства от САПАРД - програмата на ЕС за подмагане на селскостопанския сектор.

Николов се е свързал с германската фирма чрез обява в ежедневник във Федералната република. В нея той е търсил фирми, от които да купи месопреработвателни машини.

Българинът умишлено не е бил призован като свидетел в Аугсбург, за да се избегне протакане на делото.

Затруднение е било още да се докаже, че германците и Николов са действали като банда, защото за това са били необходими данни от България, които в нашата страна още не са събрани.

Припомняме, в началото на 2007 година, при международна спецакция с участие и на българските служби беше заловена група, източвала средства по САПАРД.
Освен Марио Николов обвинени са Марияна Николова, Радмил Петров, Иван Иванов, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Лазарина Георгиева, Валентин Ангелов, Григор Главев
Обвиненията са за участие в организирана престъпна група и използване на документи с невярно съдържание. С подправените документи са внасяни стари машини, обявявани за нови.