159 политически партии подадоха годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2014 г в Сметната палата, съобщиха от одитния орган.

По този начин политическите формации спазиха изискванията за представянето им  и срока по Закона за политическите партии, който изтече на 31 март.

Не са подали годишни финансови отчети 19 партии, като от  тях 9 партии към днешна дата вече са прекратени с решение на Софийски градски съд.

Една партия - „България без цензура", представи в срок отчета си, но към него не е приложена декларация със списък на дарителите съгласно изискванията на закона.

В чл. 34 ал.5 се посочва, че годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен от декларация по образец, в която се съдържа списък на физическите лица, направили дарения, се смята за неподаден.

Сметната палата публикува списъци на политическите партии, чиито годишни финансови отчети за 2014 г. са представени в Сметната палата в законовия срок и отговарят на изискванията на закона за политическите партии.

На страницата на палатата може да се открият и партиите, непредставили в Сметната палата годишните си финансови отчети за 2014 г. съгласно изискванията на Закона за политическите партии, както и тези, чиито годишни финансови отчети за 2014 г. са представени в Сметната палата в законовия срок, но не отговарят на изискванията на Закона за политическите партии.

Съгласно Закона за политическите партии, на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв.

При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети в Сметната палата политическите партии губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители.

В  6-месечен срок от изтичането на срока за получаване на годишните финансови отчети Сметната палата извършва одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които през предходната година са получавали държавна субсидия.

Под погледа на проверяващите ще минат и политиците, ползвали предоставени им помещения, както и тези, ползвали държавна или общинска собственост, както и участвали в избори, ако такива са провеждани.

Сред партиите, представили навреме отчетите си и според изискванията, са Бирената партия в България, Българска аграрна партия, Български народен пенсионерски съюз, както и партия Майки на децата ни.

В законов срок и според изискванията са подали декларациите си партиите, които имат представителство в парламента, с изключение на ББЦ, за която се разбра, че не е приложила исканите документи.

Сред партиите, които не са се отчели според законовите изисквания, са Българска партия бъдеще, Български земеделски съюз, Партия за възход и равенство, Съюз региони.

Някои от дълготрайните материални активи на БСП са се увеличи, в сравнение с предходната година. От отчета на социалистите става ясно, че през 2014 година имат сгради за 1144, докато през 2013 г. са с 4 по-малко. Офис-техниката също е увеличена с няколко единици, но броя на автомобилите си е останал непроменим - 912.

През 2013 г. От Столетницата са изтеглили заем от ДСК, чийто падеж е през настоящата 2015 година. Понамалял е членския внос в сравнение с предходната година, за 2014-та са 1 255 хил. лева. За 2013 г. Членският внос на партията е в размер на 1,413 млн. лева, а даренията към партията от физически лица са 245 хил. лева.

Макар и стандартизирано, всяка партия е представила финансовия си облик по начин, който показва характеристиката на нейните членове.

Леко увеличение има в разходите за заплати и осигуровки на столетницата  БСП през 2014 г. От 2732 хил. лева за 2013 година, те се увеличават на 3332 хил. лева за 2014 година. За сметка на това са намелели разходите за текуща политическа дейност - от 3474 за 2013 година на 3053 за 2014 година.

Сред дарителите като физически лица са и депутати от БСП, които жертват различни суми в името на партията - между 300 и 500 лева без условие. Сред най-щедрото дарение без условие е 1200 лева, което също е без условие. Дарението от 8000 лева от Мариана Асенова е под условие.

Подчертавайки своята история, от БСП правят сравнение и с 2013 г. Левицата приключва с положителен резултат от 933 хил. лева 2013 година, според отчета, подаден от партията и разписан тогава от Сергей Станишев. През отчетната година постъпленията са 12160 млн. лева. Държавната субсидия е изчислена според Закона за политическите партии и коалиционно споразумение между формациите от Коалиция за България. В абсолютен размер тя е 10410 млн. лева.

Балансът на активите и пасивите към 31 декември 2013 година е 6133 млн. лева. Печатните издания на партията са вестник "Дума", списание "Ново време", ИБ "Съвременен показател" и списание "Понеделник".

Партията на Светослав Витков Глас народен отчита, че няма материални запаси. В отчета за 2014 е записано: "Паричните средства са краткосрочни финансови активи под формата на парични наличности  или парични еквиваленти. Паричните наличности представляват налични в брой пари и безсрочни депозити. Паричните еквиваленти са краткосрочни високоликвидни вложения, които са лесно обратими в съответни парични суми и съдържат незначителен риск  от промяна на стойността им". Само двама са дарителите на Глас народен.

От ГЕРБ отчитат, че за 2014 година не са имали дарители нито с, нито без условия. Размерът на получената през 2014г. субсидия е 13 080 хил. лева. Като други приходи от партията на премиера Бойко Борисов отчитат 40 хил. лева. Останалите приходи са от членски внос - 88 хил. лева и от лихви по депозити - 698 хил. лева. За финансовата 2014г. са отчетени разходи за регламентирана дейност в размер на 17 622 хил. лв, от които 1 209 хил.лв са за направени дарения. Извършени са и административни разходи за 8010 хил. Лева, отчитат от ГЕРБ.

Като дълготрайни материални активи от ГЕРБ отчитат сгради за 37 хил. лева.

По отношение на сградите от ДПС отчитат 222, а през 2013 година са били с по-добри възможности - 233.

От АБВ са показали имената на дарителите си, дали пари без условие. Сумите са между  250 и 1000 лева - таванът за дарения на партии, до който по закон не се иска да показват произход на средствата. Интересното в отчета на партията е, че сумата на активите и на пасивите е една и съща, което показва нулево салдо.

Дарителителите на ПП "Атака" са доста щедри, става ясно от отчета, публикуван на страницата на Сметната палата. От минималното дарение без условие от 70 лева, останалите спомоществователи на партията даряват щедро по няколко хиляди лева, предимно около 5-8 хиляди лева, като има и отделни случаи на даряване на 9 хиляди лева.

От НФСБ отчитат приходи за 2014 година, формирани  от Държавна субсидия в размер на 1, 667 млн. Лева, както и дарения от физически лица в размер на 98 хил. лева. През 2014 година в партията на Валери Симеонов няма дарения от юридически лица, а даренията от Физически лица са до 1000 лева, едно единствено е в рамките на 10 000 лева. Всички парични подаръци са направени през септември.

От "Народна партия свобода и достойнство", която е в Реформаторския блок отчитат "приходи за 2014 от членски внос, събран през годината в размер на 75 хил. лв., и държавна субсидия, преведена от Министерството на финансите за IV - то тримесечие в размер на 35 хил. лв. Не са получавани дарения и не са отчетени приходи от такива", се казва в техния отчет. Структурата, водена от Корман Исмаилов, няма персонал на трудов или граждански договор.

Доста скромни са дарителите на Движение "България на гражданите". Само две дарение без условие са по-впечатляващи - за 5 и за 10 000 лева. Преобладаващият брой на дарения е от по 20-30-50-100 лева. Балансът между активи и пасиви също е нулев, според документите.

От ББЦ, за която стана ясно, че е подала документите си в срок, но не и в пълен комплект, отчитат, че приключват финансовата 2014 г. с положителен резултат от 334 хил. лева. Събрали са 619 хил. Лева членски внос и 2185 хил. лева дарения от физически лица. 900 000 лева са им дали коалиционните партньори за участие в изборите. Разходите им са 4010 хил. лева. Партията не притежава дълготрайни материални активи, отчитат хората на Бареков.