Общинският съвет в Шумен избра на извънредно заседание нов съвет на директорите на "Топлофикация-Шумен". В него са включени представители на частния инвеститор "Титан пауър" и на фирма "Ер Ве Е България", съобщи БиТиВи.

С избора на нов директорски борд беше изпълнено условието на частния инвеститор да влезе в оперативното ръководство на предприятието, за да започне да изпълнява сключения договор с общината за въвеждане на когенерация в "Топлофикация" и за поемане на задълженията на предприятието към доставчика "Булгаргаз", които са над 15 млн. лева.  

В тричленния съвет на директорите като представители на инвеститора са избрани инж. Добромир Донков от "Титан пауър" и Димитър Зайков от "Ер Ве Е България". Представител на общината в борда ще бъде инж. Максим Иванов, бивш кмет на Шумен до 1997 година. 

"Топлофикация-Шумен" е завършила 2010 г. със загуба от 3,3 млн. лв., съобщи досегашният изпълнителен директор инж. Христо Христов. Предприятието е успяло да намали загубите си в сравнение с 2009 г., когато беше държавна собственост и завърши годината със загуба 4,8 млн. лева.

Въпреки това обаче дружеството е в много тежко положение, защото дължи над 15 млн. лв. на "Булгаргаз", заяви инж. Добромир Донков. По думите му пред Топлофикацията има два варианта - или да фалира, или да продължи да работи в партньорство с частен инвеститор.

Основната цел на общината е да запази "Топлофикация" и да осигури нормално топлоснабдяване на гражданите, посочи кметът на Шумен Красимир Костов.

Новият съвет на директорите на "Топлофикация" беше избран с гласовете на БСП, ДПС и независими съветници. Представителите на ГЕРБ и на "Синята коалиция" в Общинския съвет гласуваха "въздържали се".

Припомняме, заради неразплатените дългове на дружеството, имаше риск Шумен да остане без парно. След среща при премиера Бойко Борисов на 4 януари обаче, свързана с проблемите на „Топлофикация Шумен", бе постигната договореност за удължаване на режима на минимални доставки на газ за шуменската „Топлофикация."