Все още не е възстановена дигата на река Тимок, която бе прорязана през март, за да се изтегли водата от залетите площи в община Брегово.

Това съобщи кметът на общината Милчо Лалов, цитиран от БТВ.

Тогава под вода останаха близо 15 хил. дка обработваема земеделска земя. За да се оттече водата, спешно се наложи да се прореже дигата, защитаваща граничния град Брегово и водата се оттече в коритото на река Тимок.

Втори месец за затварянето и укрепването на дигата няма средства, а нивото на граничната река, която се влива в Дунав, застрашително расте.

Дигите са държавна собственост, а държавата все още не иска да припознае дигите като своя собственост и затова няма пари, оплаква се кметът Милчо Лалов.

Областният управител Пламен Стефанов е информирал за опасността от незатварянето на дигата съответните институции, но все още от никъде не е получен отговор.

Междувременно кметът на Никопол Валерий Желязков издаде заповед за първа степен на готовност във връзка с повишеното ниво на река Дунав. Изискването е на "Гражданска защита", след като нивото на водата достигне 7 метра.

Поради повишените подпочвени води има наводнени избени помещения, което тук е традиционно явление, допълни кметът.

По думите му вода има в мазета на болницата, читалището, частни жилища, фирми в ниската част на града. За да се достигне до наводнение, подобно на това от 2006 година, е нужно повишение на равнището на водата с още един метър. Засега няма опасност, като според прогнозите се очаква понижение.

Общината има готовност да помогне на гражданите за дезинфекция на помещения, които са засегнати от водите, каза още никополският кмет.