Гарантираните депозити в КТБ ще бъдат изплатени през 9 банки, съобщи премиерът Бойко Борисов, който заедно с финансовият министър Владислав Горанов и председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обсъди ситуацията с Асоциацията на търговските банки в България, съобщава БНР.
Пред Асоциацията беше представен и новият директор на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.

На срещата стана ясно, че всички прихващания в цесии, направени в КТБ, ще бъдат отменени, което трябва да остави 800 милиона в хазната.
За да се консултират дали това е законно, финансовият министър Владислав Горанов и Радослав Миленков ще отидат в Народното събрание и ще разговарят с представители на всички партии.

(За съжаление за тази толкова ключова среща на премиера Борисов сме принудени да използваме чужди източници, тъй като само избрани медии са били информирани за провеждането й, б.р.)

По информация на БНТ на 4 декември всички банки, които ще изплащат гарантираните депозити на вложителите в КТБ ще бъдат със засилена охрана.

Призовават се вложителите да не бързат да изтеглят парите си още в първия ден, тъй като ще могат да го направят в рамките на 5 години.
Първият трансфер
, чрез който ако пожелаят, хората могат да прехвърлят сумите си в друга банка, ще бъде безплатен, съобщи премиерът Борисов.

Новият шеф на фонда Радослав Миленков също призова вложителите да не се трупат от първия ден пред банките, тъй като имат пет години на разположение да си изтеглят парите.
По думите му обаче, вложителите имат пълното право да постъпят според волята си.

По-късно финансовият министър и Радослав Миленков отидоха за кратко в парламента, където разговаряха с коалиционния партньор на ГЕРБ - РБ, в лицето на Радан Кънев.
Те отказаха коментари след срещата, но Кънев изтъкна пред журналистите, че реформаторите били изненадани, че назначението на Миленков не е съгласувано с тях.