Основен порок на предлагания договор за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ (ТПТИ) е неговата непрозрачност.

Затова и от КТ "Подкрепа" се противопоставят на налагането му без организиране на дискусии и разяснявания, без правителствен анализ за потенциалните ефекти върху българската икономика, екология и социална сфера.

До този момент от КТ „Подкрепа" не са видели нито анализ, нито ясно изразена позиция на български политик, заявяват от синдиката.

Затова и уточняват, че "въз основа на публикуваната и особено на изтеклата информация по преговорите", опасенията от страна на експертите от синдиката са различни.

На първо място, че договорът ще позволи корпорации да могат да съдят държави (механизма ISDS), ако решат, че законови норми ограничават очакваната от тях печалба.

Освен това от синдиката очакват като икономически ефект намаляване на дела на заплатите като част от БВП и повишаване на безработицата.
Според "Подкрепа" около 600-700 хиляди работни места в Европа ще бъдат загубени до няколко години след влизане в сила на ТПТИ. Това еднозначно ще се отрази на българската икономика, която не показва признаци на съживяване, а включително и със завърналите се от чужбина българи ще увеличи натиска върху социалните системи и ще увеличи социалното напрежение.

Според КТ „Подкрепа" ТПТИ цели синхронизиране на стандартите и регулациите във всички области на обществения живот, а това означава опасност и вероятността да се приемат по-ниските американски стандарти в областта на трудовото законодателство.
Имаме нужда от силен контрол за спазване на трудовото законодателство, а не от финален отказ от такова, заявяват от КТ "Подкрепа".

Освен това от синдиката се противопоставят на предвижданото създаване на регулаторен съвет, който да одобрява планове за законопроекти, още преди да бъдат обсъдени от националните парламенти.

Като цяло изчисленията сочат, че приходите в националните бюджети в Европа след влизане в сила на ТПТИ ще бъдат редуцирани в резултат от премахването на митата в размер на 7,3 млрд. евро. Макар и много ниски понастоящем, търговските тарифи все пак носят някакви приходи, които се ползват за поддържането на обществените системи. Ако тези загуби не бъдат компенсирани, ще се наложи правителствата да увеличат дълговете си.

КТ „Подкрепа" настоява българското правителство да се противопостави на споразумения, които включват ISDS клауза и дават възможност на корпорации да съдят България в наднационален трибунал за приети нормативни разпоредби.

Преговарящите да се откажат от идеята за регулаторно сътрудничество, което позволява на неизбрани от никого експерти да ограничават законодателните инициативи на демократичните правителства.

В ТПТИ, CETA и всички подобни договори за свободна търговия основна цел да бъде благоденствието на гражданите, не печалбите на корпорациите.

Правата на работниците, колективните трудови договори или другите защити на работниците и служителите, на околната среда и на потребителите в никакъв случай не трябва да бъдат интерпретирани като "нетарифни пречки".

КТ „Подкрепа" призовава българските евродепутати да не подкрепят Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции в сегашния му вид и на 10 юни 2015 г. да гласуват против договора.

Настояваме българските управляващи да оповестят документите по преговорите, да изготвят анализ за въздействието на ТПТИ и CETA върху икономиката, социалната сфера, екологията и да организират широко обществено обсъждане по темата.