Еврочиновниците откриват три процедури срещу България заради мигрантите. Общият брой на наказателните процедури от ЕК срещу държави от ЕС е 40. Упрекът е, че не са приложили съответното общностно законодателство, свързано с мигрантите, предаде БТА.

Срещу България са открити три процедури - две "официални уведомителни писма" и едно "мотивирано становище". Трите процедури са свързани с липса на данни дали нашата страна прилага съответно законодателство на ЕС.

В поясненията се посочва, че България не е съобщила какви национални мерки е предприела, за да приложи директива от 2011 г., определяща минималните стандарти за предоставянето на закрила на граждани на държави извън ЕС или на хора без гражданство.

В същото време от ЕК обясняват, че държавата има право да откаже приема на мигранти. Още...

Директивата забранява отблъскването на такива хора от границите. В нея са указани правилата за получаването от тях на документи за престой и пътуване, достъп до трудовия пазар, образование, социални помощи, здравеопазване, подслон.

Крайният срок за прилагането на директивата е бил декември 2013 година. По-рано ЕК е изпратила предупредително писмо до България, но досега не знае дали нашата страна е въвела в сила посоченото общностно законодателство.

България не е приложила досега и директивата по процедурите за предоставянето на убежище. Въпросната директива очертава правилата за предоставяне и отнемане на убежище (международна закрила). Директивата е одобрена през 2005 г. и е следвало да бъде въведена в националното законодателство до 20 юли тази година.

България не е оповестила и мерките, предприети по директивата от 2013 г. за условията за прием на кандидати за статут. Този документ посочва минималните стандарти на условията за прием на подателите на молби за закрила.

Директивата разглежда достъпа до подслон, храна, здравни грижи и работа. Директивата забранява задържането на уязвими хора, особено на малолетни. Директивата от 2003 г. е трябвало да бъде приложена до юли тази година.