"Националистическа партия на България" подаде в деловодството на Съдебната палата документи за регистрация. Това обаче не се случи без инциденти.

Припомняме, формацията разбуни духовете преди време със своите идеи и виждания, като доста хора определиха бъдещата партия като неонацистка и настояха учредяването й да бъде забранено.
В нея влизат „Национална съпротива" и Българска национално-радикална партия, организацията "Кръв и чест", група неформални младежки патриотични организации и неформални националистически групи от София и страната.
„Кръв и чест" е международна неонацистка политическа мрежа, основана през 1987 г. Тя е незаконна в Германия, Русия и Испания.

Непосредствено след основаването на новата националистическа формация, от партията на Николай Цонев „Нова алтернатива" заявиха, че внасят при главния прокурор Сотир Цацаров искане против регистрирането на Националистическата партия на България.

Пред News.bg един от учредителите, Симеон Костадинов, разказа, че документите за учредяване е трябвало да бъдат подадени в 11 ч. от симпатизант, който е юрист.
Минути преди това да се случи обаче, той е бил причакан на ул. "Позитано" и нападнат, като неизвестният извършител се е опитал да изземе от него въпросните документи и нужните подписи за законно учредяване на партията.

Костадинов подчерта, че вече има няколко подозрения. Той уточни, че националистите водят свое разследване по случая, но не са уведомили полицията, защото се смятат за достатъчно способни да се защитават сами. Заради този инцидент обаче внасянето на документите бе отложено за 14 ч., когато група от десетина млади мъже придружи вносителите на документацията.

По думите на Костадинов НПБ е събрала над 10 000 подписа, но са внесени малко над нужния минимум от 2 500 подписа, тъй като имали предупреждение от свои доброжелатели, че документите им биха могли "да изчезнат някъде по етажите на Съдебната палата".
Опасенията на новите националисти се насочват към "държавата и определени лобистки кръгове, които дърпат конците на казионните партии".
Всички, които ни докараха до това положение, трябва да се страхуват, отсече обаче Костадинов.

Ако документите на НПБ бъдат разгледани непредубедено, до един месец трябва да има насрочено заседание на СГС, като до две седмици след него съдът трябва да се произнесе окончателно за законовото съществуване на партията.

Костадинов бе категоричен, че, ако СГС не регламентира учредяването, националистите ще обжалват на по-горна инстанция.

Запитан от News.bg дали при учредяване новите националисти ще се явят на евроизборите в коалиция с други патриотични формации, Костадинов обясни, че за момента нагласите в партията са за самостоятелно участие.

Той отказа обаче да коментира отношението на НПБ към Атака, която е единствената националистическа партия в настоящото управление, което от НПБ определят като вредно за страната.

По думите на Костадинов бъдещите планове на националистите ще са насочени към много инициативи, които скоро ще бъдат осъществени. Запитан дали те ще са радикални, Костадинов ги нарече "справедливи".

Според него това ще бъдат действия, водени по принципите на Апостола на свободата Васил Левски. Ще докажем, че сме партия не на думите, а на делата.
Те ще са срещу враговете на народа - партиите на статуквото, олигархията, лобистките кръгове, всички антибългарски организации, отсече Костадинов.