Бруцелозата в Рила най-вероятно е причинена от мляко, което е подквасено, без да премине термична обработка. Това мнение изрази експерт, цитиран от БиТиВи. В Рила е традиция киселото мляко да се подквасява без да е обработено термично. Това обаче е много опасно. Затова специалистите съветват хората да консумират само мляко и месо, които са преминали термична обработка. Тогава те не са опасни.

Припомняме, огнище на болестта бруцелоза бе открито в Рила. Трима души са заразени със сигурност. За други 9 също се предполага, че са заболели, но изследванията им се чакат.

Д-р Райна Сапаревска обясни, че бруцелозата е лечима, но често пъти се бърка с други заболявания. При липса на лечение обаче може да стане хронична, предупреди специалистът. Тя подчерта, че стане ли хронично заболяването - може да увреди всеки от един от органите в тялото.

Започват да изследват всички животни в община Рила. Козите, за които са предполага, че са заразени, днес ще бъдат евтаназирани. Ще бъде извършена и дезинфекция на оборите.