Задълбочава се напрежението в тайландската столица Банкок. БиБиСи съобщава, че антиправителствени демонстранти са подпалили автомобили на силите за сигурност, за да спрат настъпващите срещу техния лагер военни части.

В района на своеобразното укрепление на т. нар. Червени ризи се чуват престрелки. По информация на Ройтерс армията на Тайланд е открила огън с гумени куршуми срещу протестиращите. За момента се съобщава за един загинал и деветима ранени. Военните използвати сълзтоворен газ срещу протестиращите.

АФП цитира говорител на военните, според когото демонстрантите са заплашили с оръжие силите за сигурност, след което армията е получила нареждане да започне операция по тяхното разпръсване. Припомняме ви, че демонстрантите са се събрали в гъсто населен централен район в Банкок, в който се намират голям брой учреждения, посолства, болници и други. Там се помещават и сградите на посолствата на САЩ и Япония, отбелязва АП.

Въпреки мерките, които властите предприемат спрямо демонстрантите, те са категорични, че няма да напуснат лагера си, докато не бъдат свикани предсрочни избори.

БиБиСи уточнява, че снощи силите за сигурност са спрели електричеството в района. Постепенно се пристъпва към блокиране на транспорта, както и орязване на телефонните връзки. До дни властите предупреждават, че ще спрат доставките на храна и вода в района, ако лагерът на бъде разпуснат. Демонстрантите обаче са се снабдили с голям брой провизии, посочва БиБиСи.

Генерал Ксатиа Савасдипол, който вчера беше прострелян в главата, вече се намира в болница. Военният, който преди време премина на страната на червените ризи, е ранен от снайпер, в момента, в който е давал интервю за японска телевизия. Въпреки тежкото му състояние, той е обвинен в тероризъм и арестуван.

По-къстно стана ясно, че журналист на телевизия France 24 е ранен в крака при сблъсъците в центъра на столицата на Тайланд.

Движението на червените ризи - Обединен фронт за демокрацията, вече повече от две месеца организира масови демонстрации с искане за оставки.

Червените ризи са привърженици на сваления през 2006 година с военен преврат премиер Таксин Чинават. Те считат, че демокрацията в Тайланд не е възстановена в степента, в която е била в годините преди преврата и настояват за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори.