Има страх. Има страх сред всички партии, когато говорим за местните избори, заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята Коалиция Иван Костов в ефира на БиТиВи. По думите му така се спира възможността за дебат и разговори около предстоящия вот.

Костов беше категоричен, че този страх очевидно „е заразил" голям брой хора, защото навсякъде има забавяне за издигане на кандидатите. В тази връзка той посочи, че Синята коалиция е постъпила смело и първа е обявила един от своите кандидати за кметове. Припомняме, вчера стана ясно, че архитектът Илко Николов ще е кандидатът на сините за кмет на Пловдив.

Според него компроматите в предстоящата изборна надпревара вече се разгарят с пълна сила. Компроматите вървят на долно ниво с пълна степен - свалят се кметове, започват процеси. Такива примери са Кочериново, Петрич, Община Левски. Там вървят компромати, хората биват атакувани, обясни Костов.

Запитан за коментар за евентуалната номинация на премиера Бойко Борисов за кандидат-президент, той отговори, че на първо време неговите избиратели трябва да си отговорят на въпроса защо той няма завършен пълен мандат на нито една от заеманите до момента длъжности. Защо подаде оставка като главен секретар на МВР, защо подаде оставка като кмет на София и никъде не изкара мандата си, попита тъмносиният лидер. Костов обаче беше категоричен, че по-важният въпрос в момента е какво ще направи следващият президент на България.

България е парламентарна република и лидерите се мерят в парламента, а не в президентството, подчерта той в отговор на въпрос за предложението на премиера лидерите на партиите да премерят сили за президентските избори. Президентът не управлява страната, той я представлява, търси политически съгласия и друго, но не изпълнява предизборни обещания, изтъкна той.

Съпредседателят на Синята коалиция отправи и силни критики към управляващите и посочи, че страната ни изпада във все по-голяма вътрешнополитическа изолация, а гласът й не се чува никъде.

Коментирайки още предстоящия вот, Костов беше категоричен, че ГЕРБ продължава да губи доверието сред избирателите си. По думите му само със своите гласове управляващата партия няма да успее да спечели президентския вот на първи тур и ще се стигне до втори. Същевременно, според него, от това с коя кандидатура ще се яви партията на изборите ще се реши и дали тя ще спечели.

Костов допълни, че не знае дали министър-председателят ще влезе в президентската надпревара, но изтъкна, че той се намира в изключително трудна ситуация. Той вижда, че ще изгуби президентските избори, ако не се втурне сам в надпреварата. От друга страна, ако се втурне, това означава, че няма да изпълни обещанията си, отбеляза Костов.

Критикувайки още управляващите, съпредседателят на Синята коалиция заяви, че правителството на ГЕРБ води неуспешна политика на заетост, на доходи и е неспособно да изработи инвестиционни решения.

Той беше категоричен, че управляващите трябва да обявят война на монополите и да спрат покачването на цените. Правителството на всяка една демократична страна води война с монополите, посочи Костов. В тази връзка той изтъкна, че основната причина да се оттеглят чуждестранните инвеститори у нас е, че пазарите са парцелирани от монополни структури. Като пример синият лидер посочи Лукойл, който по думите му е запушил възможността за внос на течни горива в страната.

Иван Костов отправи и упрек към Комисията за защита на конкуренцията, която преди дни обяви, че ще са й необходими месеци, за да се произнесе дали има картел при горивата. Това е безумно, отбеляза лидерът на ДСБ. Има монополни структури, които са завладели пазара. Който управлява е позволил да се стигне до там и ще си понесе своята отговорност, заключи Иван Костов.