"Премиерът показа най-бърз държавнически подход", заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ и председател на постоянно действащата комисия за контрол на спецслужбите и СРС Димитър Лазаров.

Според него подаването на оставка от вътрешния министър Веселин Вучков по време на заседание на Министерския съвет е била изненадваща и в неподходящ момент. "Вчера имаше важни посещения - президентът на Азербайджан, председателят на ФБР бяха тук и подаването на оставката не беше най-подходящият момент, защото важните теми останаха на заден план", каза Лазаров. Темите за "Набуко", енергийната независимост на България, Близкия Изток, Северна Африка, киберсигурността вчера останаха назад, смята депутатът от най-голямата партия в управляващата коалиция.

Не съм обиден на Веселин Вучков, каза Лазаров и го повтори. "Това е негов личен акт, той е много добър професионалист, доцент по право. С измененията в Закона за МВР има реформи, контрол - това започна и съм сигурен, че ще го довърши", каза председателят на парламентарната комисия за контрол на СРС и спецслужбите.

"Не искам да коментирам отделни думи, извадени от контекста", отказа да отговори на въпрос за ченгеджийските номера, споменати от премиера.

Лазаров научил предложението Бъчварова да оглави МВР от парламентарната трибуна. "В МВР експертизата трябва да бъде на професионалното ръководство, от политическите фигури се очаква да отстояват принципите на демокрацията. В Германия, Франция също имаше вътрешни министри жени", даде пример Лазаров. "Бъчварова е опитен човек, тя участваше в тези трудни преговори, когато трябваше да се състави коалицията... Понякога е нужен един външен поглед от външен човек", изтъкна предимствата на нейната кандидатура Лазаров.

По отношение на променената за ден позиция на премиера Бойко Борисов за оставките на главния секретар на МВР и на шефа на ДАНС - Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев депутатът каза, че е нормално Борисов да иска спокойствие. "Напрежението, което се създаде с подаването на оставката на Вучков, беше повече отколкото оставането на двамата на техните постове", каза Димитър Лазаров.

За противоречието между искането на премиера Бойко Борисов, който каза, че ще иска оставките им, а становището на правната дирекция на МС, според която няма основание за тяхното напускане народният избраник се измъкна като типичен правист. "Обикновено юристите имат 4 мнения", каза Лазаров, който също е юрист. "Правната комисия на МС не е окончателен съдебен акт всички да се съобразяват с него", каза той.