Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад подписа указ за осъществяване на реформи в социалната система.
Планът вече е одобрен ат парламента и от конституционния съвет.

Въпросът е обаче по какъв начин този план ще се отрази на поддръжката на упрвалението на Ахмадинеджад, който започна противоречиво и напрегнато втория си мандат.

Социалната система, която поддържа режима на аятоласите, се крепи на държавни субсидии за бедните и малоимотните, а именно те са основният електорат на Ахмадинеджад.

Ключов момент в бъдещите реформи се явява намерението цените на енергията на вътрешния пазар в Иран да се повишат към достигане на нивото на международните пазари. Разчетено е изравняването да стане поетапно в рамките на 5 години.

Планът предвижда цените на горивата да достигнат ниво от не по-малко от 90% от нивото на пазара в страните от Персийския залив, а цените на вътрешния пазар на природен газ и електроенергия да покриват себестойността за тяхното добиване и производство. Такива промени се предвиждат още за водата.

Също така за основни хранителни стоки като брашно, ориз, мляко, олио и захар - ще бъдат прекратени държавните субсидии. Това се отнася и за цените на транспорта и пощенските услуги.

Независимо от това, че реформите следват бюджетна и икономическа логика, никой на този етап не се наема да предсказва какви ще бъдат последствията за правителството на Ахмадинеджад и как точно ще се развият събитията в Ислямската република, където вече повече от година на политическата сцена нещата не са стабилни.