Прокуратурата в германския град Карлсруе е поискала да й предадем 31-годишна нашенка, която е участвала в организирана престъпна група, занимаваща се с измами по интернет. Европейската заповед за арест е постъпила на 7 юли в Софийската градска прокуратура. Групата, в която е участвала сънародничката ни, се занимавала с предлагане за продажба на златни монети и кюлчета с висока стойност чрез платформата за интернет търговия "Ebay", съобщават от прокуратурата.

Установени са 82 престъпления. На близо 150 000 евро възлизат щетите на измамените.

Те са били заблуждавани, че получат поръчаните ценни стоки, като измамниците не са имали каквито и да е намерения да го сторят.

Купувачите били мотивирани да заплатят предварително покупната цена на ценните вещи. Измамниците обаче не доставяли стоките и се облагодетелствали от преведените по банков път суми.

31-годишната българка е задържана на 7 юли. Софийската градска прокуратура е постановила задържането й до 72 часа, а Софийският градски съд я е оставил в ареста.

Със свое решение от днес градският съд е уважил искането на прокуратурата да бъде допуснато изпълнението на Европейската заповед за арест за предаване на жената на немските власти за осъществяване на наказателно преследване срещу нея.

В момента българската гражданка се намира в следствения арест на Национална следствена служба. Предстои да бъде издадено постановление на ВКП. С него тя ще бъде предадена на немските власти, поясняват още от прокуратурата.