Европейският съюз обсъжда варианта за изпращане на бойни кораби до крайбрежието на Либия с цел борба с трафикантите на петрол и оръжие, съобщава Ройтерс, позовавайки се на документ на Брюксел.

От друга страна ЕС се опасява, че такива мерки могат да накарат повече имигранти да се опитат да се доберат до Южна Европа, надявайки се да бъдат спасени от корабите при инцидент.

Документът е изготвен преди вчерашния инцидент, когато корабче с около 700 души потъна в Средиземно море.

Европейската комисия отказва коментар във връзка с разкрития документ. Дипломати от ЕС заявиха, че малка е вероятността такава мисия да се проведе в близко бъдеще.

Морската мисия е една от няколко опции, които предлагат официални лица, работещи в координация с шефа на външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Опциите се очаква да бъдат обсъдени на среща между министрите на вътрешните и на външните работи днес следобед в Люксембург след поредната трагедия с имигранти в Средиземно море.

Друга възможност е изпращане на войници от ЕС, които да обезопасят петролните инсталации в Либия, за да се даде възможност на международните петролни компании да възобновят работа. Приоритет за международната общност е спирането на контрабандата на оръжие, закупена от продажбата на петрол от обектите, които са под контрола на екстремисти.

Европейски дипломати заявиха, че към момента няма военна опция, която да се подкрепя от всички страни членки на ЕС.

Много правителства в Европа са резервирани относно изпращането на европейски войници в нестабилна и рискова ситуация.

Също друг вариант е наблюдение на действията на „Ислямска държава" в Либия. Такава мисия може също да включва следене на петролните танкери от и за либийските рафинерии.

През февруари ООН обяви, че либийските власти се нуждаят от международни морски сили за спиране на незаконната търговия с петрол и оръжие.

Операцията на ЕС трябва да се фокусира върху Триполи, където може да бъде създадена зона за сигурност за правителството, но също може да се включат и обектите за добив на петрол, за да може международните компании да възстановяват работата си, допълва се в документа.