Москва и Киев се договориха за доставките на газ до края на март, след като проведоха с посредничеството на ЕС преговори в Брюксел, подсигурявайки доставките за Европа след спор за доставянето на ценното гориво за източната част на Украйна, съобщава "Франс прес".

Миналата седмица „Газпром" заплаши да спре газа за Украйна във вторник и да насочи горивото към източните райони на страната, които се контролират от сепаратистите.

Удовлетворен съм, че успяхме да запазим пълното изпълнение на „зимния пакет" за доставяне на газ за Украйна, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар за Енергийния съюз Марош Шефчович, имайки предвид изтичащия на 31 март контракт, който Русия заплаши да спре да изпълнява.

Също се съгласихме да продължим тристранните преговори. Уверявам, че доставките на газ за ЕС са подсигурени, добави той.

Украйна дължи $2,4 млрд. на Москва за руски газ
Още...

Споразумението беше постигнато след петчасови преговори между Шефчович, руския енергиен министър Александър Новак и украинския му колега Володимир
Демчишин.

Двете страни се съгласиха да оставят доставките на газ за Донецк и Луганск извън преговорите за момента и да ги обсъдят по-късно, тъй като проблемът е „много сложен от правна, техническа и политическа гледна точка", отбелязва ЕС.

Те ще се срещнат за нови разговори за така наречения „летен пакет" преди края на март.

Новак заяви от своя страна, че са обсъдили три основни въпроса: да продължи да се следи изпълнението на „зимния пакет" до края на март; доставките на газ за отделните райони в Донецка и Луганска област и третият въпрос е свързан с обсъждане на „летния пакет" и обемът на доставките в подземните хранилища.

Той подчерта, че при вчерашната среща не е бил подписан никакъв документ, тъй като все още действат сключените договорености през октомври 2014 година до март 2015 година.

"Нафтогаз" уверява, че ще продължи да гарантира безпроблемния транзит на газ за ЕС.

"Газпром" от своя страна ще доставя до 114 милиона куб. м на ден предплатени и поръчани обеми от синьото гориво на съвместно съгласувани пунктове за доставката му. Изпълнявайки това, страните демонстрират надеждност съответно като важен доставчик на природен газ за ЕС и ключова транзитна страна.