Водят се разговори с международни компании да вземат на лизинг 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" и да поемат ангажимента за осигуряване на политическа подкрепа и решенията, които биха позволили удължаването на срока на действието на блоковете.

Това съобщи премиерът Сергей Станишев след като обсъди с енергийния министър Петър Димитров реализацията на плана за действие за удължаване живота на 3 и 4 блок на атомната ни централа.

България има ясна политика за гарантиране на мястото на атомната енергетика в бъдещето на нашата енергийна система, категоричен е Станишев.

Той припомни, че в договора ни за членство в ЕС е записано, че при желание на България за 3 и 4 блок са необходими консултации с всички 26 страни членки и преподписване на тази част от договора.

С тази трудна дипломатическа задача са натоварени Министерството на външните работи и Министерството на енергетиката.

Той посочи още, че съществуват възможности и за краткосрочно включване на 3 и 4 блок при създаване на енергийна кризистна ситуация.
Това е изрично записано в договора и писмо на тази тема е изпратено от Петър Димитров до еврокомисаря по енергетиката, каза Станишев.

Министърът на икономиката Петър Димитров изтъкна, че от 14 до 18 януари няма износ на ток, тъй като резервните мощности за активирани на 100%.
 В тази връзка връщането към 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" е особено актуално, отбеляза той.

Министърът не пропусна да подчертае, че решението за 3 и 4 блок е било несправедливо и неефективно спрямо България и балканските страни.

Работим по две писти. Първата е сваляне на забраните върху 3 и 4 блок, а втората е по посока увеличаване на паричната компенсация за България", посочи министърът.  

Министърът на икономиката и енергетиката каза, че западни компании - канадски и английски, проявяват интерес да вземат блоковете на лизинг.
Петър Димитров каза за съживяването двата реактора, че това е възможна кауза, а не изгубена кауза.

Той уточни, че проблемът се поставя на всички двустранни срещи, пред еврокомисаря по енергетиката - имаме подкрепата на министрите по енергийните въпроси на балканските страни и на министрите от Черноморското икономическо сътрудничество. 

Необходимостта от вдигане на паричната компенсация на България Димитров обоснова със скока на цените.
От 1 януари 2007 г. ежедневно търпим загуби - цените на електроенергията в региона се вдигнаха в пъти, отбеляза той.

 Димитров посочи, че на 27 декември след оперативно заседание на правителството е изпратено искане до Европейската комисия за отваряне на диалог за увеличаване на помощта за Международен фонд „Козлодуй", която до сега 550 млн. евро.

 В нашето искане се настоява и да се продължи срока на помощта след 2009 г., както е в другите страни членки и да няма дискриминация, допълни Димитров.
Той каза, че много се надява да не се стигне до ситуация да искаме разрешението от ЕК за пускане на 3 и 4 блок поради извънредна ситуация в България.
Такава според Петър Димитров вече съществува на Балканите.

„За сега не считам, че в България ще се реализира извънредна ситуация", подчерта обаче Димитров.