Със завръщането си в страната кралят на Саудитска Арабия Абдулла обеща да увеличи заплатите на държавните служители, социалните плащания за студентите и други категории граждани, съобщава Агенция Франс прес.

Днес саудитският крал се завърна от Мароко, където премина курс по рехабилитация заради операция на гръбнака. Той беше опериран в една от най-престижните американски клиники New York-Presbyterian Hospital през ноември 2010 година и в продължение на три месеца беше извън страната.

При пристигането му улиците и зданията в Рияд бяха украсени с флагове и големи плакати с приветствия към краля. По страниците на саудитските вестници също се „сипеха" хвалебствия към завърналия се крал. Абдулла беше определен от тях като „опора на стабилността" и като „оазис на мира и безопасността".

Завръщането на саудитския монарх съвпадна с масовите протести в съседен Бахрейн и Йемен, както и в Либия, а по-рано президентите на Египет и Тунис бяха принудени да напуснат страната след масови протести.

Революциите в арабските страни, както и крехкото здраве на краля и преклонната му възраст (86 години) поставиха на дневен ред въпроса за бъдещето на страната. За трона има двама претенденти - 83-годишният министър на отбраната Халед бин Султан бин Абдул-Азиз, който е доведен брат на краля, и 77-годишният министър на вътрешните работи Найеф бин Абдул-Азиз.