От разпространената от Министерския съвет стенограма става ясно, че обсъждането за назначенията на новите областни управители е било сравнително кратко. Първоначално премиерът изрежда старите и новите областни управители, след което се включва вицепремиерът Меглена Кунева, с която Борисов провежда кратък диалог. Предаваме ви дословно думите на Кунева, тъй като те не могат да бъдат преразказани.

Тя отчита, че е извършена сериозна политическа работа и изразява увереност, че всички кандидати имат своето предимство и тежест. „Аз, като хора подкрепям всички, но имаме основание да кажем, че специално в Реформаторския блок, знам, че това е коалиция с по-различна вътрешна динамика, че моите колеги са притеснени, че вчера до последно е имало други предложения", казва Меглена Кунева.

„Накратко, с неудобство, че ще трябва да формулирам квотния принцип, но 5 областни управители за Реформаторския блок е чудесно постижение", посочва още вицето. „Аз искам да Ви благодаря най-напред от името на Реформаторския блок за това наистина коректно и чудесно поведение. Само че вътрешната динамика показва, че имаме двама чудесни хора от ДСБ - областни управители за Видин и за Сливен, техни предложения, двама чудесни хора от СДС - предложения - Бургас и Стара Загора, и един също така чудесен човек от БЗНС, НПСД и ДСБ - за София. В тази картина обаче липсва „България на гражданите". Като се има предвид каква е тежестта вътре в самата група, на мен много ми се иска да помислите и върху това. Бяхме предложили кандидат, специално за София...", обръща се към премиера Кунева.

Тя изразява съжаление, че връща темата към това и изтъква, че досега не е притеснявала по тази тема, нито лично премиера, нито Румяна Бъчварова. Лидерът на ДБГ изтъква, че има задължението да предаде от една страна благодарности от Реформаторския блок, а от друга да изкаже известни притеснения за това, че всички партии трябва да видят представителство.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заявява, че в случая всичко казано от Кунева е така - има коалиционни споразумения, има си режим на действия във всяка една партия. Борисов подчертава, че специално той приема Реформаторския блок като единен субект. Той изтъква, че когато му се дадат кандидати, не иска да прехвърля тежестта към вицепремиера Бъчварова и именно заради това са се забавили с близо 15 дни до назначаването на областните управители. Премиерът отбелязва, че Бъчварова е водила всичките преговори и би било по-лесно и по-изгодно да й прехвърли тежестта.

„В случая се съобразявам с първите Ваши думи, което беше, че всички те са прекрасни хора и предлагам да спрем дотук, защото щом са прекрасни хора, значи назначенията ни са правилни", с тези думи се обръща Борисов към Кунева.

Той подчертава, че в ГЕРБ също има много прекрасни хора, които не са посочени. Бойко Борисов настоява новоназначените областни управители да покажат качества и да се справят с работата. „Аз съм Ви казал и друг път - на първата година започва да се говори за ремонт на кабинета, винаги се правят ремонти, няма как едни ще теглят много напред, други като изостават - ще бъдат сменяни", обяснява Борисов.

„Така че предлагам, за да не ми прехвърляте отговорности, които не са мои, в противен случай би излязло, че аз по някакъв начин се намесвам в Реформаторския блок (което, пази, Боже, да си го помисля дори!), затова - дали сте ми официално тези имена, съобразила се е госпожа Бъчварова с каквото се е съобразила, предаден ми е, разписани са", коментира още премиерът.

Според Борисов 15 дни са били достатъчни, за да се справят с тази работа.

Щях, кълна се, да се съобразя с Вас, ако бяхте казали: За този човек аз не съм съгласна, защото не е прекрасен човек, или не е добър човек, или има еди какви си...", посочва Борисов. Той моли Кунева да приеме назначенията, щом са съгласни, че са добри, за да вървят напред. По думите му, в противен случай Министерският съвет ще бъде превърнат в разговор, в който не е работа на останалите министри да се интересуват кой от кого е предоставен.

„Ако се обърна към госпожа Танева в момента с назначението на областен управител в Сливен, искам да й видите физиономията само каква ще бъде. Но това мен не ме касае. Дадени са ми имената. Така както и от АБВ имат в Пазарджик областен управител... Толкоз. Хубав - лош, вървим напред, важното е администрациите да работят. Приемаме тази точка", заключва Бойко Борисов.