Ученици до 4-ти няма да могат да повтарят годината, но ще им се обръща сериозно внимание, за да наваксат пропуснатото.

При лоши оценки децата ще учат извънредно - през ваканциите или извън учебно време.
Това се реши днес, след като кабинетът прие новия правилника за Прилагане на Закона за народната просвета.

Промените бяха приети, след като стана ясно, че новият Закон за образованието няма да мине през парламентарна зала в рамките на този мандат.

Училищата сами ще преценяват дали да въвеждат униформи, както и кое облекло е прилично.
Текстовете обаче не включват забраната за носене на религиозни символи, която съществуваше в законопроекта

Според коментара на министър Вълчев, чрез промяната в правилника ще може част от училищата да приложат планираните мерки за затягане на дисциплината. Това ще може да стане още през есента.

Заради системни и сериозни нарушения поведението на ученика ще се намалява, но това няма да се отразява на оценката му. Според мнението на министъра не е редно непослушанието да се отразява пряко върху оценката, която отразява знанията в дадена област.

Намаленото поведение обаче ще се отрази при кандидатстване в елитните гимназии или в университета, когато този с намалено поведение ще пада в класацията.

Въвежда се и наказание обществено полезен труд в полза на училището. Според Вълчев за първи път ще има такава физическа санкция за провинилите се.

Според коментара на министър Вълчев споменът за реда в училището и образованието все още съществува и чрез тези мерки учителите ще могат да си отвоюват обратно училището.