В документите, които притежава комисията, няма следа за принадлежност на Бойко Борисов към Държавна сигурност. Това каза Екатерина Бончева от Комисията по досиетата, която коментира пред Нова телевизия обвиненията, отправени от Николай Бареков към Борисов. Тя уточни, че лидерът на ГЕРБ е проверяван няколко пъти. Документите били над 15 километра.

Припомняме, лидерът на „България без цензура" вчера обяви, че председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е свързан с ДС и други служби. Бареков заяви, че разполага с оригинални документи, които доказват, че Борисов е проект на ДС, готвен за определени постове в продължение на 30 години. От своя страна Борисов бе категоричен, че ще сезира обвинител номер 1 на държавата във връзка с твърденията на ексжурналиста.

Екатерина Бонева обаче отхвърли в Комисията по досиетата да има такива документи. По думите й големият проблем е има ли документи извън архива и откъде Бареков има тези документи, след като твърди, че са оригинални. „Само един източник може да му ги даде - офицерите от бившите служби", категорична е Бончева.

Оказва се, че ако лидерът на „България без цензура" има оригинални документи за принадлежността на някой към Държавна сигурност, то той е трябвало да ги предаде в Комисията по досиетата в 14-дневен срок, иначе подлежи на наказателна отговорност.

Екатерина Бончева е убедена, че се прави опит за спекулация с този тип документи. Тя е категорична, че това е изключително опасно.

Що се отнася до досието на Красимир Каракачанов, Бончева заяви, че тези документи са известни още през май 2006 година. Комисията по досиетата ги е получила от МВР.

Всички документи за всички хора са достъпни в комисията и се пазят под много строг контрол", заяви Бончева.