Започва възстановяването и ремонтът на алейната мрежа в Природен парк „Витоша", съобщиха от пресцентъра на природния парк.

Ремонтите са част от проекта „Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на ПП „Витоша" - Фаза ІІ", финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г.".

Шест са алеите, който ще бъдат ремонтирани на територията на ПП „Витоша" с обща дължина над 20 км.

Едната алея е "Златни мостове", която е с дължина 3,2 км. минава през местността Офелите, втората алея е от х. „Кумата" - тя също е кръгова, минава през местността Конярника, х. „Звездица", х. „Еделвайс' и пак се връща на „Кумата' - 4,10 км.

Третата алея е от х. „Малинка" до х. „Еделвайс" - 1,8 км. Четвъртата алея е от Дендрариума до „Златни мостове" - 2,2 км, петата алея е от х. „Планинарска песен" до х. „Бор" - 2,15 км и шестата алея е от местността Яворова поляна до с. Кладница - 7,2 км.

Средствата за строително-монтажни работи са на обща стойност 917 163 лв.

Възстановени ще бъдат настилките, бордюрите, канавките, бетонните и дървени водостоци, дървените мостове и скари. Ще се изградят и подпорни стени по протежението на тези алеи.

Предвижда се монтирането на дванадесет обяснителни информационни табла, които ще насочват и информират посетителите на парка. Алеите ще бъдат ремонтирани до края на лятото.