Правителството на ГЕРБ е абсолютно непредсказуемо и безотговорно.

Това създава хаос - както за хората, така и за бизнеса.

Постоянните импровизации се правят на гърба на гражданите.

Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев преди началото на заседанието на Националния съвет на партията.

Ръководството на БСП прие позиция на партията по пенсионната реформа.

Самият замисъл на т.нар. пенсионна реформа беше доста безумен. Вече близо осем месеца държавата се тресе от напрежение и хората не знаят каква политика ще води правителството по отношение на пенсиите и начина на осигуряване.", заяви Станишев.

Като пример за неадекватната политика на ГЕРБ лидерът на БСП посочи последните импровизации около намерението да се повишават осигуровките.

„Щяха да ги повишават с 3%, после с 2%. Не знам какво ще измисли правителството в следващия момент, защото всичко е предпоследно", възмути се председателят на социалистите.

Станишев изтъкна, че БСП категорично се противопостави пенсионната реформа, която предвиждаше българите да работят докато умрат.

Лидерът на БСП изтъкна, че тя засягаше интересите не само на хората в предпенсионна възраст, но и на работещото поколение.

Когато се мисли една реформа, тя трябва да отчита реалностите в България", категоричен беше Станишев и напомни, че през 90-те години нито бизнесът е плащал осигуровките, нито хората при високата безработица са мислили за утрешния ден.

Сергей Станишев напомни за категоричната позиция на БСП срещу намаляването на осигуровките с 2 пункта през миналата година.

"Ние предупредихме, че това ще доведе до дупка от около 400 млн.лв. и гласувахме против.", изтъкна председателят на социалистите.

По думите му понижаването на данъците до определено ниво води до повишаване на приходите, защото икономиката се изсветлява.

От едно ниво надолу обаче те не дават този ефект, а водят до обратен ефект и огромни дупки в бюджета.

Според лидера на БСП има проблем с демографията и стабилността на пенсионната система, но в тази сфера решенията трябва да са предсказуеми и дългосрочни.

Трябва да се търси широк консенсус в обществото. Това винаги е бил нашият подход.", изтъкна Станишев и напомни, че предишното правителство остави в наследство 1,8 млрд.лв. в Сребърния фонд за стабилността на пенсионната система.

Това е проектобюджетът, който най-бързо се актуализира", коментира Станишев по повод бюджета за 2011г.

Според лидера на БСП е редно правителството да изтегли проекта и да внесе актуален вариант, който отчита ефектите от промените в Кодекса за социално осигуряване и намерението за вдигане на осигуровките.