Като непрофесионално и несъстоятелно определи Димчо Михалевски казаното от икономическия министър в оставка Делян Добрев, че в договорите с ТЕЦ „Марица" били заложени сметки на потребителите.

По думите на червения депутат изявлението на Добрев е скандално. „Скандално е министър, който от година управлява министерството, да каже, че днес е научил фактите", заяви той, допълвайки - „ако бях на мястото на Добрев, още първият ден щях да прочета всичко и да знам, а не до последния ден да не знам".

Михалевски изрази недоумение, че Добрев не е знаел реалните факти за схемата за изграждане и рехабилитация на „Марица" 1 и „Марица" 3 при положение, че България се тресе от няколко месеца по темата енергетика.

„Внушенията на Добрев са несъстоятелни", категоричен бе Михалевски. Той поясни, че договорите с двата ТЕЦ-а са подписани преди повече от 12 години и предвиждат отдаване на Мариците на инвеститори за инвестиции срещу откупуване на енергия от НЕК.
Представителят на БСП подчерта, че тогава са заложени правилата. Той уточни, че в 2001 година са оформени особени залози на вземанията на централите от НЕК за доставената електроенергия. „Няма никаква драма в използването на особени залози", подчерта Михалевски и добави, че това е най-нормална практика.

„Лъжата на Добрев е, че са заложени сметки на потребителите. Няма такова нещо. Заложени са бъдещи вземания, които централите ще имат да получават от НЕК", разясни социалистът.
Той поясни още, че има дългосрочен договор за изкупуване на електроенергия срещу направени инвестиции от съответен инвеститор, а особените залози за гаранция пред финансиращите институции, че ще си вземат вземанията.

Михалевски е категоричен, че ако се търси някаква отговорност, тя не е насочена срещу БСП и нейните министри.

Като аргумент той посочи, че формулата в договора от 2005 година е заложена 2001 година. По думите му колосалните числа са при условие първо, че се произведе определена енергия и второ, че тя бъде купена.
„Така че дори цитираното число от над 13 милиарда лева е само прогноза", подчерта Михалевски и добави, че въпросът за цената е изцяло в полето на правителството на Иван Костов.