Американският президент Барак Обама е убеден, че сирийското правителство стои зад химическите военни атаки, довели до смъртта на цивилни, предаде АП.

Той заяви, че американските власти са проучили доказателствата и те не водят към бунтовниците, а към силите на Асад.

Държавният глава допълни също така, че все още не е взел решение за американския отговор спрямо Сирия.

Използваните химически оръжия са основна тема на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което трябва да приеме резолюция и следващите действия.
Снощи обаче на заседанието на петте постоянни членки на Съвета за сигурност не бе постигнато съгласие по британската резолюция, тъй като Русия и Китай са категорично против военна намеса в Сирия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също призова за дипломация, а не военна агресия в Дамаск.

Западът обаче вече не вярва в тези мерки.

Властите в Дамаск и бунтовниците взаимно се обвиняватза виновни в използваното химическо оръжие.Сирийският представител в ООН настоя ООН да разследва три атаки на противника, проведени в 3 различни дни.

В същото време руската страна е категорична, че трябва да се даде време на инспекторите на ООН да си свършат работата в Сирия.

На среща с генералния секретар на ООН Ба Кин Мун заместник външният министър на Русия Гатилов е заявил, че на този етап трябва да се задейства политико-дипломатическия инструментариум за разрешаване на кризата.

Той отново е подчертал, че декларираните от някои държави планове за военна намеса в Сирия без санкция на ООН е открито предизвикателство на ключови моменти от устава на ООН и други норми на международното право.