Йеменски военнослужещи, които се присъединиха към опозицията, призоваха членовете на Съвета за сигурност на ООН да се намесят в страната и да спасят демократичните движения, които са потискани от режима на Али Абддулах Салех.

Ние призоваваме Съвета за сигурност на ООН и лидерите в Съвета на Персийските държави да действат и да спрат продължаващите престъпления на президента Салех срещу мирното население", съобщи Аскар Зеел, говорител на дезертиралите войници, в обръщение по сателитен канал на опозицията.

Съобщението дойде няколко часа след като правителството откри огън към десетки хиляди протестиращи, желаещи оттеглянето на президента Али Абддулах Салех. Повече от 12 души са убити, а над 90 са ранени, съобщи китайската агенция Xinhua.

Около 7000 военнослужещи от Йеменските републикански охранителни войски се присъединиха към опозицията.

Генерал Али Мохсен Ал-Ахмар, който се присъедини към йеменската опозиция през март заяви, че дезертиралите войници са под негово командване, за да защитават протестиращите от правителствените войски.

Припомняме, че миналата седмица президентът Салех заяви, че ще си подаде оставката „ до няколко дни", но никога няма да предаде властта на опозицията.

Масовите антиправителствени протести избухнаха през февруари. Протестиращите настояват за въвеждането на реформи и оттеглянето на Салех от властта, който управлява държавата повече от 30 години.

От Вашингтон настояват президентът на Йемен да изпълни исканията на опозицията.

Преговорите между опозицията и правителството, които бяха изготвени от Съвета на Персийските държави бяха прекъснати през средата на септември.