Няколко високопоставени ирански военни са загинали при атентат в югоизточната иранска провинция Систан-Балучистан, съобщи БиБиСи.

Сред загиналите са най-малко 5 висши генерали от елитния Корпус на стражите на ислямската революция - генерал Нур Али Шуштари, помощник-комендант на пехотните войски на гвардията и генерал Мохаммад Задех, комендант на гвардията за провинция Систан-Балучистан, комендантът на Стражите за град Ираншахр, Югоизточен Иран и офицерът Амир ал Моменин.

Някои медии посочват, че загиналите висши военни са 7.

Атаката е извършена от атентатор-самоубец. Взривът е избухнал около 8 часа сутринта пред гимназия в град Пишим, където се е провеждала срещата на сунитски и шиитски лидери.

Представители на Корпуса на стражите на ислямската революция обвиниха „чужди елементи" за организирания терористичен акт.

Според изявленията тези „елементи" имат пряко отношение към САЩ, съобщават иранските медии. Заговори се и за конкретни обвинения към Великобритания.

По-късно иранската телевизия съобщи, че за атентата е поела отговорност сунитската екстремистка групировка "Джунд Аллах" (Войници на Аллах).

Президентът Махмуд Ахмадинеджад е заявил, че престъпниците трябва да бъдат наказани.
Скоро те ще получат заслуженото за антихуманните си действия, казва иранският държавен глава, цитиран от агенция ИРНА.

Иранското външно министерство поиска обяснение от пакистански дипломати, работещи в Техеран за атентата, съобщи „Ройтерс".

Според Ислямската република, извършителите на днешния атентат са влезли в страната от Пакистан.

Пакистан, според Техеран, е дал убежище и укрива бойци на групировката "Джунд Аллах".

От своя страна, пакистанските дипломати са уверили Иран, че полагат нужните усилия границите да не бъдат преминавани от терористи.

Ударът е убил най-малко 49 души, а ранените са над 60.

Военните са имали среща с племенни лидери от предимно сунитската провинция, които също са сред жертвите.

БиБиСи допълва, че граничният район на атаката от дълго време е арена за различни престъпления, измежду които обири, трафик на наркотици и отвличания.