Днес (7-ми април) отбелязваме Световния ден на здравето. Тази година световната здравна организация е избрала да отбележи деня под мотото "Стареене и здраве".

Здравният министър Десислава Атанасова ще открие две нови отделения в Университетската и в областната болници във Варна.

В 10 ч. в болница "Св. Марина" министър Атанасова ще открие нова апаратура в Лабораторията по молекулярна медицина. Апаратурата е предназначена за изследване на туморни маркери. В 11 ч. в болница "Св.Анна" здравният министър ще открие обновената Клиника по вътрешни болести. След това е предвиден брифинг за представители на медиите, съобщава БТА.

В столичния парк "Заимов" ще има безплатни прегледи за наличие на сърдечно-съдови рискови фактори. В рамките на кампанията "Пази сърцето си" през април такива акции ще има в Пловдив и Варна.

От днес до 12 април до лятната естрада в Борисовата градина в София мобилни кабинети ще извършват безплатни и анонимни консултации и тестове за ХИВ-СПИН, информира БНР.

По случай Световният ден на здравето ще се проведе спортен крос в Морската градина в Бургас.

Събитието ще премине под егидата на Българския младежки Червен кръст. Доброволци на организацията ще демонстрират как се оказва първа долекарска помощ и как може да се спаси живот дори с подръчни материали. Всички с отношение към здравето си ще разберат и как храната да стане техен приятел.

С амбицията да промотират здравословния начин на живот в кроса ще се включат и ентусиастите от ресторант „HOME Dine&Wine", които на финала ще осигурят здравословна почерпка за всички участници и атрактивни подаръци за най-активните.

Целта на мероприятието е да се разпространи сред по-широка публика идеята за спорта, здравословното хранене и природосъобразния стил на живот като начин за съхранение и поддържане на най-голямото богатство - здравето.

Всеки с желание за по-добър и здравословен живот е поканен да се включи в спортната проява и да покаже, че го е грижа. Началото е точно в 10 часа, а стартовата точка е Амфитеатъра под Пантеона.