В БСП са притеснени от реакцията на бизнеса във връзка с повишената цена на енергията за индустрията, стана ясно по време на извънредна пресконференция.

"Буди неодумение ракцията на правителството", заяви лидерът на столетницата Михаил Миков след брифинга в Министерския съвет, където стана ясно, че правителството не подкрепя идеята за увеличение на цената на тока.

Според Миков, управлението демонстрира опит да се избяга от отговорността. Комисарите в регулатора, които са взели решението си за скок на тока за индустрията са от ГРЕБ и РБ. Според БСП решението на КЕВР е необосновано и поставя под риск индустрията.

"Не бива да се прехвърля отговорността върху всички политически сили, категоричен е Миков. Кое налага такова толерантно отношение към ЕРП-тата, ТЕЦ-1 и ТЕЦ-3 и така наречените "високо ефективни производства", попита Миков.

"Има фундаментални проблеми в българската енергетика", изтъкна социалистът. За пример той посочи, че през юни 2012  е имало присъединяване на ВЕИ без нужните разрешения.

"Заплатите на енергетиците не били причина за високата цена на тока. Нужен е цялостен поглед н състоянието на енергетиката", категоричен е Миков.

"В този контекст трябва да се разгледа и проекта Белене", не пропусна да отбележи той.

От БСП настояват да се обяви търг за публично купуване на проекта Белене. В момента той е пасив на НЕК. Да се оцени този пасив и да се потърсят инвеститори от Запад и Изток, настоява Михаил Миков.

"Българската енергетика трябва да има своето бъдеще, освен славното си минало", подчерта лидерът на столетницата. От БСП настояват за отговорност на кабинета и на съответните министри.

Депутатът от левицата Таско Ерменков е изумен от новия роден феномен стачка на работодатели. Според него Министерския съвет се превърнал в профсъюзната им организация.

"Когато работодателите искат да протестират МС им става профсъюзна организация", подчерта депутатът, но пък по мнението му, управлението оставало глухо за протеста на хората. "Защо се бави структурирането на енергийната борса", питат от "Позитано" 20.

Междувременно и лидерът на АБВ Георги Първанов припомни за проекта "Белене. По време на посещение в село Радиново той обяви, че партията му има готова стратегия за развитието на ядрената енергетика.

"Стратегията ще бъде предложена в парламента, защото според нас  енергийната политика на страната ни трябва да бъде такава, каквато е била преди години. Бяхме енергиен център на Балканите.
Продавахме ток, задоволявахме 40-50% от енергийния дефицит на Балканите. Сега я докарахме дотам да купуваме ток от комшиите", коментира Първанов.

Ние искахме и продължаваме да настояваме да се строи нова ядрена централа в Белене. Ако има два нови реактора, България си осигурява евтин ток, евтина електроенергия за десетилетия напред. Това означава стимули за развитие на икономиката", подчертава още лидерът на АБВ.