Нямам никакъв конфликт на интереси, аз лично нямам каквато и да е облага.

Това заяви здравният министър Божидар Нанев по повод нападките срещу него, че е направил посещение в САЩ на разноските на неправителствени организации, чийто представител бил в ръководството на фирма, развиваща дейност у нас.

Темата остро бе повдигната по време на днешната пресконференция в МЗ от шефа на Канал 3 Сашо Диков.

Става въпрос за „Остеотех", която, както обясниха от Агенцията по трансплантациите, действа на територията на България по разрешителен режим с 13 лечебни заведение, сред които са „Пирогов", „Исул", ВМА, "Александровска болница", "Света Екатерина", +Света Ана" и други.

Те дават тъкани на „Остеотех" срещу алографт, обясниха от агенцията и подчертаха, че ги получават безплатно.
Тъканите се изнасят от България само след като се задоволят нуждите на страната от тъкани, подчертаха от здравното министерство.

Алографтите се ползват в България безплатно, изтъкната от министерството. На упреците, че американската кмопания изнася тонове тъкани от България, а се връщат нищожно количество препарати, Божидар Нанев поясни, че да изнесеш тонове, не означава да върнеш тонове.

Няколко килограма след като се обработят по високи технологии, се връщат като няколко грама", посочи той и подчерта, че се връщат на българския гражданин 100% безплатно".

В момента в България има 5 тъканни банки и те имат право да работят с лечебните заведения както „Остеотех", подчерта Божидар Нанев.
От Изпълнителната агенция по трансплантации подчертаха, че тяхната институция никога не е имала договор с „Остеотех".

"Не виждам нито конфликт на интереси, нито ощетени", посочи още Нанев.