Полиция и протестиращи обградиха общината в Гърмен, съобщава БНР. От Инициативния комитет на протестиращите срещу беззаконието в държавата възнамеряваха да блокират сградата в знак на несъгласие с ефекта от действията на държавните институции и местната власт. Органите на реда обаче осуетиха това.

Група от около 50 души блокира движението с напрекъснато пресичане на централната улица.

Припомняме, във вторник жителите на Гърмен блокираха кметството за 30 минути в знак на протест срещу циганските набези.

Преди време протестиращите зададоха 14 въпроса, като днес получиха отговор от общината. Въпросите им най-вече са свързани с желание да се разкрие истината за адресните регистрации от последните години в циганския квартал, както и начинът, по който са продадени някои от имотите там.

Жителите на Гърмен смятат, че държавата е силна само в наказателните мерки, но когато трябвало да поеме социален, здравен или образователен ангажимент към циганите, се оказвала безсилна.

Един от организаторите на протестите Иван Байрактаров е поканил циганско семейство да се настани в негов имот, но отговор все още не е получил. Други жители на селото също били съгласни да приютят останалите без дом след събаряне на незаконните постройки.

Протестиращите жители на Гърмен тази вечер планират да отидат до Марчево.