Остана сериозно съмнение, че сме били свидетели на подмяна на парламентарното мнозинство", обясни Радан Кънев в кулоарите решението си да гласува против на първото четене по дълга.

Той посочи, че е имало множество изказвания от страна на ГЕРБ, които не са криели намерението чрез това гласуване Патриотичния фронт да бъде изваден от мнозинството, може би и АБВ.

„Видяхте, че АБВ по един доста странен начин взеха завоя в последния момент, а патриотите не успяха", отбеляза още реформаторът.

Подкрепата на Реформаторския блок за дълга е непоклатима, но даваме и ясен знак, че мнозинството е стабилно и то ще проведе реформи", обяви Кънев и обясни подкрепата за дълга с думите - „Аз лично не се съмнявам. Вярвам, че премиерът Борисов в момента иска да гарантира финансовата стабилност на страната. Ние искаме знак обаче за това, че той иска да гарантира и политическата стабилност".

„Мнозинството остава такова, каквото е между 4 партии. Остава такова за 4 години", увери Кънев.

По-късно, преди второ четене на законопроекта, лидерът на ДСБ Радан Кънев отново взе думата, за да гарантира, че ПГ на РБ ще гласува и на второ четене за така предложения законопроект, ще присъства 100% в залата и за разлика от първото четене ще гласува 100% „за". Реформаторът благодари на АБВ за подкрепата и отправи специални благодарности към ДПС.

ДПС имаха моралното и политическо право да се влеят в политическия популизъм, но не го направиха. Отговорното политическо поведение трябва да се признава, отдаде им заслуженото Кънев.

Той обясни, че, ако на първо четене ратификацията висяла на косъм, то гласът му цял да е "за".  В името на стабилните перспективи на управлението в България, не трябва да остава в обществото и най-малкото съмнение, че е политическа маневра, която поставя под съмнение мнозинството от 4 партии за 4 години, отсече Кънев.

Ако мандатът се постави под съмнение в името на дребни политически сметки, другия път ще се дискутират 16 милиарда, само че евро и тогава по-добре да не сме в тази зала, защото няма да ни пуснат да излезем от нея, предупреди той народните представители.