Рано тази сутрин в Санкт Петербург пристигна самолетът с останките на 144 пасажери от катастрофиралия в Египет руски пътнически самолет, съобщава „Франс прес".

Военнотранспортният Ил-76 на руското министерство на извънредните ситуации кацна на летище „Пулково" в ранните часове на днешния ден, след като излетя от Кайро вчера вечерта.

Специалисти от няколко страни се присъединиха към воденото от Египет разследване за установяване на причините за катастрофата на пътническия самолет на руската компания "Когалимавиа" в събота, при която загинаха всички над 200 души.

Те са открили „черната кутия" със записите от самолета. Ръководителят на ирландската мисия, която се присъедини към разследването, обяви, че резултатите от запасите се очакват да бъдат готови до няколко дни.

Докараните в Санкт Петербург останки ще бъдат закарани до крематориум за установяване самоличността на загиналите. Процедурата ще започне по-късно днес, обяви министерството на извънредните ситуации на Русия.

Роднини на загиналите са предоставили ДНК проби в кризисен център, който се намира в близост до руското летище.

До момента спасителните екипи са открили 168 тела, включително на момиче на 8 километра от мястото на катастрофата.

Междувременно от пресслужбата на Роструд съобщиха пред РИА „Новости", че руската самолета компания не е плащала заплати на служителите за последните два месеца.

В момента се уточнява размерът на задълженията. Агенцията подчертава, че ще проверят мерките за безопасност, включително здравния статут на служителите и режима на работа и почивка.

Вчера Изпълнителният директор на Държавния авиационен комитет Виктор Сороченко заяви, че катастрофиралият в Египет руски пътнически самолет се е разрушил още във въздуха.

Кайро и Москва отхвърлиха твърденията на крило на „Ислямска държава" в Египет, че самолетът е свален.

Припомняме, всички 224 души на борда на Airbus А321 на руската авиокомпания "Когалимавиа" загинаха при инцидент на Синайския полуостров. Самолетът е превозвал руски туристи от египетския курорт Шарл ел Шейх за Санкт Петербург.