Малко преди 9 часа започна поклонението пред тленните останки на Патриарх Максим.

Още преди 8.00 часа обаче хората се стичаха към църквата "Света Неделя", където е положен ковчегът с починалия преди два дни български патриарх.

Предприети са сериозни мерки за сигурност и хората се пускат в църквата периодично, за да има възможност всеки да се поклони, тъй като църквата не е голяма.

Хора отвън обаче се оплакват, че повече от час чакат на опашка и не могат да влязат. Опашката е заела целия площад и 40 минути след началото на службата стига до Богословския факултет.

Малко преди 9.00 часа започна официалната литургия, отслужвана от Пловдивския митрополит Николай, който след кончината на дядо Максим пое временно и Софийска митрополия.

Отвън на църквата са поставени високоговорители, така че литургията се чува в околността.

В ръцете на Патриарх Максим има Евангелие, кръст и здравец, по-късно бе сложена икона на Христов Вседържител. Над него бдят духовници, гвардейци стоят на пост.

Гражданите минават покрай него, покланят му се, целуват му ръцете и изразяват своята дълбока почит. Много от тях са просълзени.

Почти всички идват в църквата с цветя, много са и венците от министерства и различни организации. Сред дошлите да се поклонят има депутати, включително и от ДПС, видни бизнесмени.

Кметът на София Йорданка Фандъкова дойде да се поклони, малко след 10 часа в храма пристигна и министър-председателят заедно с министри от кабинета.

Бойко Борисов дойде да се поклони и донесе огромен букет цветя. Заедно с него бяха и министрите от кабинета.
Дойдоха и депутатите от БСП Петър Мутафчиев и Димчо Михалевски. Още отпреди да започне литургията, на поклонението е депутатът от ДПС Камен Костадинов.

Малко след като Борисов се поклони пред тленните останки на патриарх Максим да отдаде своята почит дойде и вселенският патриарх Вартоломей.

„Бог да го прости!", каза премиерът Борисов, излизайки от църквата. „Можем да го запомни като изключително свят човек. Толкова пъти ни е пожелавал успехи, толкова пъти сме му целували ръка, толкова пъти е молел Господа вместо нас всички ние да сме живи и здрави и да имаме благоденствие", каза още Борисов и добави:
„Действително той беше стожер на църквата."