Министерството на държавната политика при бедствия и аварии организира семинар на тема "Въвеждане на телефон 112. Добри практики и споделяне на опит".

Семинарът ще се проведе в рамките на Централната европейска инициатива (ЦЕИ). Участие в него ще вземат експерти от Австрия, Беларус, Хърватия, Босна и Херцеговина, Унгария, Италия, Македония, Румъния, Словения, Словакия, Украйна и от МДПБА.

Специални гости на форума са Луиса Франчина, генерален директор на "Гражданска защита" - Италия, под чието председателство се провеждат заседанията на Работна група „Гражданска защита" към ЦЕИ, Володимир Антонец - заместник-министър на извънредните ситуации на Украйна, Свилен Илиев от МВнР - национален координатор на Р България за ЦЕИ и Мирослав Вуянич - изпълнителен секретар на Инициативата за превенция и готовност при бедствия (DPPI ) към Пакта за стабилност за Югоизточна Европа (ЮИЕ).

Целта е да бъдат разгледани различни модели на системата за спешни повиквания 112 в държавите от Европа, техните предимства и недостатъци, обмен на добри практики, поуки и изводи.

Ще бъдат презентирани националните системи за спешни повиквания 112 на Австрия, Хърватия, Унгария, Румъния, Словения и Словакия.

Стоян Граматиков, съветник на министъра на държавната политика при бедствия и аварии, ще презентира работата на регионалния център в столицата.

Семинарът ще бъде открит днес от 9:00 часа Зала 1 на Хотел "Централ парк".