Шефът на „Хамас" в Газа определи насилието в окупирания Западен бряг и анексирания Източен Йерусалим през последните дни като нова „интифада" и призова за по-голямо социално недоволство, цитиран от „Франс прес".

„Призоваваме за засилване и укрепване на интифадата...Това е единственият път, който ще доведе до освобождение", каза Исмаил Хания по време на петъчните молитви в джамия в Газа.

Газа ще изпълни ролята си в интифадата в Йерусалим и Газа е повече от готов да влезе в конфронтация, добави той.

Междувременно се съобщава за сблъсъци в Газа между израелските сили и жители в района. Израелските сили са убили шестима палестинци на границата с Газа, а над 30 са пострадали.

По-рано беше съобщено, че охранител в северния град Афула е прострелял жена, след като тя извадила нож и се опитала да го намушка, обявиха от израелската полиция, цитирана от местни медии. Жената е закарана в болница.

През последните седмици редица подобни нападения бяха регистрирани в Йерусалим и други градове.

Днешният опит за намушкване е четвъртата поредна атака за ден в Израел и Западния бряг.  Евреин намушка четирима араби в южния град Димона в петък сутринта. Часове по-рано пък двама израелци бяха леко ранени при отделни атаки от палестинци.

В четвъртък пък седем израелци пострадаха при четири нападения, включително в Йерусалим и Кирят Арба. В сряда отново пострадаха израелци при три нападения.

Най-малко седем палестинци са убити при последната вълна от насилие, включително четирима, които са нападнали израелци.