Американското правителство е наложило нови санкции на главни руски банки, фирми във военния и енергийния сектори заради подкрепата на Русия към сепаратистите в Украйна, съобщават световните медии. САЩ санкционира най-голямата банка в Русия като част от нов кръг от финансови санкции. Налагат се санкции, с които се удрят енергетиката и сектора за отбрана на Русия.

Санкциите на САЩ идват часове след като Европейският съюз затегна икономическите си санкции срещу Русия. Те са срещу руски банки, производители на оръжие и най-голямата петролна компания в страната.

Забраняват на американските граждани да предоставят собствен или привлечен капитал на Сбербанк за повече от 30 дни.

Сбербанк е най-голямата финансова институция в Русия. Сред другите санкционирани банки са Банката на Москва, Газпромбанк и ВТБ.

Санкциите в енергийния сектор засягат 5 компании - „Газпром", „Газпром нефт", „Лукойл", „Сургутнефтегаз" и „Роснефт". Те са за забрана на износа на стоки, услуги и технологии.

Освен това се блокират активите на 5 компании в отбранителния сектор. Американските санкции също ще засегнат държавната технологична компания „Ростек".