Търновската конституция е една изключително демократична за времето си Конституция, която отразява свободолюбивите виждания на българските граждани.

С тези думи президентът Росен Плевнелиев откри научна конференция на тема "135 години демократична конституционна традиция в България" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Да уважат годишнината на Търновската конституция и да поговорят за основния закон в държавата тази сутрин се събраха десетки бъдещи юристи, възпитаници на Алма матер.

След поздравителните си думи държавният глава веднага се отправи към сградата срещу Ректората - Народното събрание, където ще застане до премиера Пламен Орешарски, министри от кабинета и всички народни представители за тържественото пленарно заседание по случай 135-годишнината от приемането на Търновската конституция.

Именно тези демократични характеристики на основния закон според президента са предпоставката за развитие на българската държава. Дори говорейки за Конституция, държавният глава засегна темата за строителството, като този път отбеляза, че подобно на строежите, ако фундаментите на основния закон на една държава се клатят, тя няма как да се развива.

В Търновската Конституция Росен Плевнелиев вижда няколко основни идеала, а именно - за свобода на личността, равенство, пряко избирателно право и разделение на властите.
"Общото, равно и пряко избирателно право се въвежда в западноевропейските демокрации едва през 20-и век", отбеляза Плевнелиев в навечерието на евроизборите.

Държавният глава обаче обърна поглед и към размирна Украйна и призна своите опасения.

"Има големи държави, които днес ни връщат в мащабите на политическото мислене от 19-и век, когато целят разделение на граници. Нима днес не се готви нов Берлински конгрес за Украйна", заяви Плевнелиев и попита: "Кой има правото да реши съдбата на Украйна? Народът или велики ядрени сили, които ще се договарят някъде задкулисно".

Президентът призова българите да се противопоставят на сценария за нов Берлински конгрес.
"Няма как да го допуснем и не може, и не бива, когато една велика сила просто дестабилизира Украйна", се закани още държавният глава, очевидно на Русия.

Връщайки се отново на темата за Конституцията Плевнелиев напомни, че във всяко едно решение на политиците трябва да стои интересът именно на гражданите.
В този ред на мисли Росен Плевнелиев обеща, че ще подкрепи всяка една промяна в основния закон, ако бъде направена по прозрачен начин и наистина показва съзнателният избор на народа.
"Защо българският народ иска да промени българската си конституция? Защо не. Но е важен начинът", завърши Плевнелиев.