Изборите до тук са легитимни, отчетоха международните наблюдатели часове след края на вота у нас.

В Парламентарната асамблея на Съвета на Европа бяхме шокирани от нивото на отчужденост между гражданите и политическите институции и дискредитацията на политическите лица.
Това заяви Андреас Грос, част от международните наблюдатели, които правят мониторинг на предсрочните парламентарни избори у нас.

Международното наблюдение включва Службата за демократични институции и човешки права на ОССЕ, Парламентарната асамблея на ОССЕ и Парламентарната асамблея на Европа.

Грос отбеляза, че по-малко от 50% са отишли до урните и този процент е израз на това отчуждение и е в ущърб на всички.
По думите му, избраните вчера трябва да изградят мостове към онези, които се чувстват отчуждени и не са представени в парламента.

ПАСЕ е готова да подпомага този процес и то повече, отколкото в миналото, защото не бива да допускаме подобни неща, подчерта още Андреас Грос.

В предварителния доклад се посочва, че по време на изборите са били спазени основните човешки права, но има и лоши вести.

Сериозните нарушения са засечени по време на кампанията, когато някои частни медии създадоха условия за неравнопоставеност при отразяването на предизборната кампания.

В деня на изборите имаше ред и дисциплина, отварянето и гласуването беше оценено положително, но при броенето имаше малко затруднение по отношение на големия брой застъпници и наблюдатели, отчетоха още наблюдателите.
Положителна е и оценката за направените стъпки от служебния кабинет и ЦИК за осигуряване на честни избори.

 

Коментарите им са насочени предимно към процеса на кампанията, а не към процеса на избор.
В доклада ясно е записано, че предсрочните избори са проведени в среда, в която основните свободи са защитени, администрацията от комисиите е извършена по открит начин от ЦИК.

Имаше сериозни препятствия по отношение на независимостта на РИК и СИК, посочват наблюдателите, като отбелязват, че 30 от 31 РИК са били с председатели на предходната управляваща партия.

По думите им, призивите кампанията да се води само на български език може да се отчете като нарушаване на правата на малцинствените групи.

Нерешеният въпрос, според международната мисия, е недоверието на хората. А за да се върне то, са необходими легитимни институции.

Те изразиха загриженост във връзка с намерените бюлетини в Костинброд, което също е довело до подкопаване доверието в политическата система.
Факт е обаче, че компетентните власти са предприели бързи стъпки, за да се справят в ситуацията и да не се подкопае сериозно това доверие.
В тази връзка гостите от чужбина призоваха работата на прокурорите по случая да обхване всички аспекти на политическия спектър, независимо от това коя партия ще формира следващото правителство.

Друго притеснително според тях е че от „всички страни продължават да се купуват гласове."
Не престанаха да се купуват гласове и това продължава да вълнува общественото мнение и хвърля сянка върху процеса. За нас, погледнато отвън, ние не разбираме защо е толкова трудно да се спре това купуване на гласове, подчертаха още наблюдателите.

За легитимността на изборите те благодариха и на алтернативното преброяване, което е потвърдило резултатите на екзит половете.