16-годишната Велислава Цанкова от Троян, която бе премазана при нелегална гонка между две коли в Лесидрен, спечелила обучение в НАСА, показа справка на сайта на СОУ "Васил Левски" в Троян. Трагично загиналото момиче било сред 5 деца от училището, които преди 3 години посетили Международния образователен лагер в космическия център на НАСА в Измир. След като успешно се представили в конкурс за написване на есе на национално ниво, децата от Троян били избрани да участват в международния космически проект по програма "Млади лидери в науката", съобщава "24 часа". В продължение на една седмица през август 2012 г. те получили възможност да изпробват космически стимулатори, да работят в модерни лаборатории, да наблюдават Космоса от лаборатория, припомня в. "Стандарт".

Заедно с връстници от Италия, Йордания, Полша, Италия и Казахстан децата от Троян конструирали балони, ракети, изучавали звездното небе.

Загиналата в гонката Велислава изпратила освен това в края на учебната година няколко есета на учителката си по литература. "Борете се за мечтите си", пише младото момиче в едно от тях и съжалява, че още не е открила таланта си.

Момичето от Троян и 16-годишният Марино Цветанов от Лесидрен загинаха, пометени от аудито на джигит, който участваше в автогонка с авер в ловешкото село. Приятелката им Петя Божкова от София беше тежко ранена и лекари се борят за живота й.