С вежливо писмо, в което обаче се прокрадват остри нотки, управителят на БНБ Иван Искров отговори на писмото, изпратено вчера до него от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В него бившият премиер изразява недоволството на ГЕРБ от начина, по който БНБ управлява процеса на специален надзор над КТБ и банка „Виктория". От централата на ГЕРБ изразяват и претенциите си относно работата на квесторите, както и срещу „прибързаните и противоречиви изказвания" на самия Искров.

От своя страна, в текста, разпространен от пресцентъра на БНБ, Иван Искров подчертава още в началото, че всички изявления относно КТБ - още от първия ден на специалния надзор - са от името на Управителния съвет на БНБ. Това е легитимният ръководен орган на централната банка, вземащ управленски решения.

Той е категоричен, че самите изявления не само не са прибързани и противоречиви, но и винаги ясно са обяснявали предприетите и предстоящи действия, включително на назначените квестори и на одиторите в банкова група КТБ.

Искров на свой ред обвинява, заявявайки, че противоречиво е било поведението на политически субекти, довело до невъзможност възобновяването на дейността и отварянето на КТБ за работа с депозанти и клиенти да се случи на 21 юли 2014, каквото е било желанието на централната банка.

Искров обяснява на Борисов, че управителят на БНБ - който и да е той - не е едноличен началник, издаващ команди според моментното си виждане. Дейността на банката е стриктно регламентирана от закона. Ето защо каквото и да е персонализиране не помага нито за правилното разбиране на ситуацията, нито за обективното обществено възприятие на проблемите, заявява гуверньорът.

Той обаче напълно се съгласява с констатацията на ГЕРБ за „усещане за неуправляемост на процеса". Прав сте, има такова усещане и неговото начало бе моментът, в който водещите парламентарни партии в 42 НС не постигнаха съгласие за подкрепа на предложения от БНБ и правителството законодателен подход на срещата при президента Плевнелиев на 14 юли, заявява Иван Искров, припомняйки, че Борисов е присъствал на въпросната среща.

От този момент, подчертава Искров, единствената възможност за БНБ бе да продължи своята работа в ограничените рамки на съществуващото законодателство. Както става все по-ясно на цялото общество, действащото законодателство предоставя твърде ограничени възможности на централната банка - възможности, които са далеч под традиционно високите обществени очаквания към БНБ.

Той заявява още, че усещането за непредвидимост се генерира от многократната промяна в становищата на редица публични фигури, сред които политици и експерти.

Напоследък то дори се задълбочава от хаотичните изяви на различни групи за натиск, преследващи разнопосочни частни интереси, обвинява Искров, напомняйки, че законодателството не позволява такива групи за натиск - без значение дали произлизат от синдикални, работодателски или други среди - да вземат управленски решения в областта на централното банково дело и банковия надзор.

Отговорността се носи от БНБ и затова централната банка е много внимателна в своето публично говорене и срещи - именно защото носи отговорност. Обратното също е вярно - колкото по-приказливи са различните самоназначили се „комитети за КТБ", толкова по-малко отговорни са те, изтъква управителят на БНБ в писмото си.

Искров заявява още, че до момента БНБ не е получавала ясно структурирано и обосновано становище за оздравяване на банковата група КТБ - от която и да е страна.

Той опровергава твърдението на Борисов за непредвидимост в работата на одиторите, посочвайки, че срокът за край на работата им - 20 октомври, е бил огласен още на 31 юли и оттогава е достъпна на сайта на БНБ.

И квесторите, и одиторите, и много от служителите и ръководството на централната банка работят без почивен ден в една изключително напрегната ситуация. Именно благодарение на упорития им труд те успяха в значителна степен да възстановят целостта на кредитните досиета, изтъква Искров.

В заключение управителят на БНБ подчертава, че най-голямата заблуда, внушавана от критиците на БНБ и изобщо некореспондираща с действащото законодателство е, че при сега действащата законова рамка БНБ можела сама да оздрави и да отвори КТБ.

Това не само е невъзможно да се случи, това е опасна манипулация на общественото мнение и допълнително нагнетяване на напрежение сред вложителите в банкова група КТБ, се посочва в текста на писмото.

Искров информира още, че в изразените досега желания - както от Държавния резервен фонд на Султаната Оман, така и от финансовия консултант EPIC, представляващ консорциум от сегашните акционери - наред с пълна информация от финалния доклад на одиторите, както и „дю дилижънс", основен акцент е поставен върху осигуряването на държавна помощ.

А когато става дума за държавна помощ, изтъква БНБ шефът, такова решение е в правомощието единствено на правителството и Народното събрание, при което Искров подчертава, че какъвто и вариант за оздравяване и отваряне на двете банки да бъде избран оттук нататък, той минава през решение на правителството и на следващото 43 НС.