Даниеле МастроджиакомоШофьорът на италианския журналист Даниеле Мастроджиакомо е бил екзекутиран в сряда, съобщил представител на талибаните в телефонно интервю за афганистанската агенция Pahjwok, която има централа в Кандахар.

Припомняме, че италианският журналист, шофьорът и преводачът му бяха пленени от талибански бунтовници в южен Афганистан на 4 март, като информацията за отвличането им бе разпространена на 6 март.

Агенция Ansa и други афганистански източници потвърждават, че шофьорът е бил убит и в близките няколко дни ще бъдат разпространени кадри с неговата екзекуция.

Талибаните обвиняват Мастроджиакомо, който е журналист в италианския вестник „Република", и спътниците му в шпионаж и заплашват да убият и него, ако италианските войници не се изтеглят от Афганистан, НАТО не прекрати бомбардировките и не освободи двама пленени талибани.

Вчера бе разпространен видеозапис, в който Мастроджиакомо моли за помощ, добавят от АФП.
„Умолявам ви. Остават ни само два дни. После ще ни убият. Моля ви, изпълнете всичко, което искат талибаните, защото иначе те ще ни убият," призовава Мастроджиакомо.

От италианското правителство съобщават, че правят всичко за освобождаването на журналиста. Вчера премиерът Романо Проди и министърът на външно министерство Масимо Д'Aлема обсъдиха случая с афганистанския президент Хамид Карзай.

Според Д'Aлема италианските власти знаят къде талибаните държат Мастроджиакомо и въпреки че в момента не се водят „истински преговори, но е имало контакти с посредничеството на хуманитарни организации," твърдят от правителството в Рим.