Проект на УНИЦЕФ ще допълни усилията на община Ямбол и дирекция „Социално подпомагане" по решаване проблемите на бившите обитатели на блок 20, информира dnesplus.bg.

Проектът бе представен на среща в общината, на която присъстваха представители на УНИЦЕФ България, „Свят без граници" - организацията, която ще реализира инициативата. Проектът се подпомага от холандското посолство, като в тази връзка гост на срещата бе и Мартайн Елхерсма - зам.-посланик на Мисията на Холандия у нас.

Зам. - кметът на община Ямбол Надя Данкинова припомни стъпките, които общината извървя при решаване на казуса блок 20 - с максимална защита интересите на обитателите му, без това да е за сметка на отклоняване от законовите норми. Общината, съвместно с дирекция „Социално подпомагане", полагат усилия да решат проблемите на малкото останали без жилища ромски семейства.

Мартайн Елхерсма изтъкна, че община Ямбол вече е направила най-важната стъпка по отношение на проблема на ромското включване - налице е ясна визия за решаването му, без да се подценява сложността на казуса.

Проектът предвижда съвместна работа на експертно ниво между „Свят без граници" и сега действащите групи от дирекция „Социално подпомагане", медиатори и служители на Център за обществена подкрепа „Усмивка".

Дейностите ще са ориентирани към съдействие да решаване на жилищния проблем на последните 16 семейства от бившите обитатели на блок 20.